SANNA MARIN S PLENKOVIĆEM

‘Hrvatska podržava članstvo Finske u NATO-u, nisam dobila drugačiju poruku na sastanku s Milanovićem‘

Pozicija hrvatske Vlade je kontinuirano jasna i čvrsta, podržavamo ambicije Finske koja je naš partner u EU, rekao je Plenković

Andrej Plenković, Sanna Marin

 Damir Krajač/Cropix

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare otkrio kako je s finskom premijerkom Sannom Marin razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja, pripremama za sjednicu Europskog vijeća, dojmovima nakon posjeta zemljama JI Europe te posljedicama rata u Ukrajini.

Razgovarali su i o situaciji u Bosni i Hercegovini odnosno o izmjenama izbornog zakona koji bi omogućio ravnopravnost hrvatskog naroda i izbor u najviša predstavnička tijela BiH, otkrio je Plenković.

- Poštujemo izbor Finske da postane članica NATO saveza. Hrvatska razumije koliko je važno članstvo, a osobito u ovakvim okolnostima. Pozicija hrvatske Vlade je kontinuirano jasna i čvrsta, podržavamo ambicije Finske koja je naš partner u EU, rekao je.

Potom se novinarima obratila premijerka Sanna Marin.

image

Sanna Marin

Damir Krajač/Cropix
image

Andrej Plenković, Sanna Marin

Damir Krajač/Cropix
image

Andrej Plenković dočekuje finsku premijerku

Damir Krajač/Cropix

- Nadam se da ćemo uskoro postati partneri u NATO savezu. Brutalni rat u Rusiji je promijenio našu sigurnosnu situaciju, moramo uvesti još više sankcija Rusiji. Nadamo se da će NATO poslati snažnu poruku na summitu u Madridu. Velika većina Finaca podržava našu želju za članstvom u NATO-u. Naše obrambene snage su među najjačima u Europi, nadam se da će NATO vrlo brzo odlučiti o našem zahtjevu te da će prijem u NATO biti ratificiran, poručila je.

Finska premijerka je u dva navrata na upit novinara komentirala današnji razgovor s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Pitali su ju je li bilo riječi o tome da će Hrvatska uvjetovati ulazak Finske u NATO, kako je Milanović ranije najavljivao.

- Važno je razmotriti sva pitanja i nedoumice koje imaju zemlje članice. Cijenimo podršku Hrvatske i nastavit ćemo dijalog s Turskom te se nadamo da će sva pitanja biti razriješena do summita u Madridu 29. lipnja, odgovorila je Sanna Marin te dodala:

- Vjerujem da Hrvatska podržava ulazak Finske u NATO, nisam dobila nikakvu drugačiju poruku na sastanku s Milanovićem. Imala sam zanimljiv razgovor s hrvatskim predsjednikom, razgovor je bio vrlo jasan, cijenimo čvrstu podršku Hrvatske, izjavila je.

Plenković je tom prilikom izrazio punu podršku ulasku Finske u NATO-u.

image

Sanna Marin, Andrej Plenković

Damir Krajač/Cropix
image

Sanna Marin i Andrej Plenković

Damir Krajač/Cropix

- Ne želimo nepravedno uvjetovati put Finske i Švedske u NATO. Mi želimo dobiti njihovu potporu za probleme u BiH, to premijerka Marin zna i razumije, vjerojatno nakon svakog razgovora bolje razumije probleme Hrvata u Bosni i Hercegovini, poručio je Plenković.

- Smatramo da je u ovom trenutku članstvo u NATO-u onaj sigurnosni kišobran koji žele i Finska i Švedska, dodao je Plenković.

Također, Sanna Marin pružila podršku ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu.

Novinari su pitali finsku premijerku kako se osjećala na Pantovčaku te smatra li nepristojnim dvominutno kašnjenje predsjednika Milanovića na sastanak u Uredu predsjednika.

- Ne bih se fokusirala na to, to su samo dvije minute mog života, rekla je kratko Sanna Marin.

Plenković se nadovezao i prokomentirao kako je premijerka 'jako draga'.

Finska i Švedska aplicirale su za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine koja je počela 24. veljače. Njihov put naišao je, međutim, na protivljenje Turske, koja tvrdi da Helsinki i Stockholm podupiru kurdske militante te su uvele embargo na oružje Ankari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27