IZBORI 16. SVIBNJA

Hrvatska novu vlast bira u 576 jedinica, u Zagrebu nešto manje gradskih zastupnika

Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike
Lokalni izbori prije četiri godine
 Niksa Stipanicev/Cropix

Na lokalnim izborima, koji će se održati 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica.

Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Doda li se tome suočavanje s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnim za provedbu.

Na njima treba organizirati glasačke listiće za općinska i gradska vijeća županijske skupštine, za izbor načelnika, gradonačelnika i župana, ukupno 1152 vrste listića.

Tome treba dodati listiće za izbor njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina, njih 70-ak, i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina, njih desetak.

Izborna tijela, koja su uz epidemijske mjere u srpnju prošle godine uspješno provela izbore za Sabor, u svibnju to trebaju ponoviti, ali i omogućiti glasovanje na potresom pogođenoj Banovini.

Naime, izvan funkcije je 25 biračkih mjesta pa će se umjesto njih u tjednu prije izbora postaviti šatori.

U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.

U Zagrebu se umjesto 51 bira 47 gradskih zastupnika

U Zagrebu će se, primjerice, umjesto 51 birati 47 gradskih zastupnika. Taj broj vijećnika u svojim će vijećima i skupštinama imati i drugi gradovi i županije s više od 300.000 stanovnika.

Broj članova lokalnih vijeća i skupština ovisi o broju stanovnika jedinice, najmanje - sedam, birat će jedinice do 1000 stanovnika, najviše - 47, one s više od 300.000 stanovnika.

I broj zamjenika se također veže uz broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100.000 stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takve su, primjerice, Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije. U toj su kategoriji Zaprešić, Sveta Nedelja, Križevci, Kutina, Petrinja, Popovača, Đakovo, Sinj, Solin.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike. Među njima su Marija Bistrica, Lekenik, Medulin, Brckovljani, Dugi Rat, Erdut itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:52