NIGDJE BEZ ZIMSKE OPREME

HRVATSKA NA UDARU SNJEŽNOG NEVREMENA, PADAT ĆE I NA JADRANU Iz HAK-a javljaju da snijeg i olujni vjetar otežavaju vožnju po većini prometnica

 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Državni hidrometeorološki zavod izvještava da će se u unutrašnjosti - posebice u gorskim i središnjim predjelima - padati snijeg te da će se stvoriti novi snježni pokrivač. Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 stupnjeva Celzijevih.

Iz Hrvatskog autokluba pak javljaju da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz to, ograničenja u prometu na snazi su zbog olujnog vjetra, a HAK također upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra, javio je HAK u 7 sati.

Za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su autocesta A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjera i Jadranska magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, DC25 Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke.

Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

HAK moli vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane prometovanja kroz Gorski kotar i Liku i popunjenih odmorišta. Zbog popunjeg odmorišta Vukova Gorica mole vozače tegljača i prikoličara koji kreću smjeru Rijeke da koriste ostala odmorišta prije čvora Karlovac Lučko, Desinec i Draganić.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Kikovica.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

U prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Vis- Split. Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3 tone nosivosti. Katamaran Bišovo neće isploviti na liniji Pula - Unije - Susak - M.Lošinj - Ilovik -Silba - Zadar.

Zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano.

U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnome prometu kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:28