VLADA IMA PLAN

HRVATSKA NA RUBU USTAVNE KRIZE Referendum o braku održat će se 1. prosinca 2013.

SDP-ov plan predviđa da se, nakon što se građani izjasne o ovom pitanju, Sabor pokrene postupak ustavnih promjena za koje treba skupiti najmanje 101 glas

Hrvatska je u srijedu zakoračila u ustavnu krizu. Saborski Odbor za Ustav podržao je odluku da se referendum o braku kojega je pokrenula inicijativa "U ime obitelji" održi 1. prosinca ove godine, piše Slobodna Dalmacija.

No, u tekstu odluke nalazi se "kvaka": ona se odnosi na "pristupanje izmjenama Ustava", a ne na promjenu ustava. SDP-ov plan predviđa da se, nakon što se građani izjasne o ovom pitanju, Sabor pokrene postupak ustavnih promjena za koje treba skupiti najmanje 101 glas. Ovakva formulacija otvara mogućnost da vladajuća većina u Saboru ne izglasa ustavne promjene za koje su se izjasnili građani na referendumu, kao i da ih odgađa unedogled.

SAD I SLUŽBENO POTVRĐENO Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o definiciji braka

Prvi je na tu opasnost upozorio laburist Dragutin Lesar.

- Vladajuća većina želi izigrati volju naroda iako su građani zatražili da se Ustav izmjeni. Izaći ću na referendum i glasati protiv, no volja građana, kakva god ona bila, mora se poštovati – ustvrdio je Lesar.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić upozorava koaliciju na vlasti da ovakav scenarij nije u skladu sa Ustavom.

- Ovim se otvaraju vrata debeloj ustavnoj krizi. Ako je scenarij da se odigra čitava predstava, građani izađu na birališta, a potom vladajuća većina odluči da neće mijenjati Ustav onako kako su to građani tražili, nadam se da su vladajući svjesni što čine – upozorio je Zelić. Kritikama se pridružio i Vladimir Šeks, optužujući SDP da na ovaj način može izigrati rezultate referenduma. Unatoč upozorenjima, prijedlog odluke dobio je potrebnu većinu u Odboru za Ustav.

SDSS-ovac Milorad Pupovac bio je među onima koji su zagovarali takvo rješenje.

- Ljudi iz inicijative "U ime obitelji" smišljeno su išli da izazovu ustavnu krizu. Ovakva odluka usmjerava brod u pravcu koji je riskantan, ali on je u ovom trenutku jedino moguć izlaz iz stupice u kojoj se Sabor našao – ustvrdio je Pupovac.

Na članove inicijative "U ime obitelji" obrušio se i SDP-ovac Nenad Stazić, koji ih je optužio da su zloupotrijebili činjenicu što je prag za uspjeh referenduma ukinut zbog referenduma o pristupanju Europskoj uniji.

- Predložit ću vladajućoj većini da raspiše referendum o tome treba li se stranci protiv koje se vodi sudski postupak za korupciju zabraniti rad. Siguran sam da bi građani to podržali – poručio je Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 06:48