NAJTEŽI IZAZOV

Hrvatska kompanija na čelu tvrtki iz regije koji će razminiravati Ukrajinu: ‘Najveći takav projekt u povijesti‘

Ovo je najveći projekt razminiranja u povijesti koje će trajati desetljećima, rekao je suvlasnik kompanije DIZ-EKO Darko Urukalović
 Nikša Stipaničev/CROPIX

U ovom trenutku možda je minirano i 30 posto ukrajinskog teritorija, odnosno 174 tisuće kvadratnih metara, što je trostruko više od hrvatskog teritorija. U opasnosti od mina je šest milijuna ljudi, 250 ih je već poginulo, a 500 ozlijeđeno", izjavio je nedavno ukrajinski premijer Denis Šmihal na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za humanitarno razminiranje u Zagrebu. Upravo razminiranje prostora Ukrajine sljedećih godina bit će jedan od najizazovnijih zadataka za tu zemlju i međunarodnu zajednicu. Za razminiranje Ukrajine aktivno se priprema i zagrebačka kompanija DIZ-EKO.

Njezin suvlasnik Darko Urukalović ističe da su početkom godine stupili u kontakt s ukrajinskom ambasadom u Zagrebu kako bi se uključili u posao. Na početku su razgovore započeli predstavnici DIZ-EKO-a i još jedne kompanije, a danas, sedam mjeseci poslije, tvrtka DIZ-EKO na čelu je klastera u kojem je za sada pet kompanija iz Hrvatske i regije. Bit će to najveći regionalni klaster za poslove razminiranja koji će krenuti u Ukrajinu.

Obučavanje pirotehničara

"Uskoro nam predstoje završni razgovori s predstavnicima ukrajinske Vlade i potpisivanje ugovora. Očekujem da bismo početkom godine trebali u Ukrajini početi s razminiranjem", ističe Darko Urukalović. On i partner na projektu Goran Goretić na donatorskoj konferenciji susreli su se s Ihorom Bezkaravajnyiem, zamjenikom ministra gospodarstva Ukrajine, i Bogdanom Drapjatyiem, zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ukrajine, zaduženim za pitanja razminiranja, te su dogovarali posljednje detalje oko angažmana ovog klastera. Ukrajinska strana već sada DIZ-EKO-u nude da njihov klaster postane dio onoga ukrajinskog koji je već formiran, što bi im, prema riječima Urukalovića, olakšalo posao.

Prema njegovim riječima, klaster se još formira i trebalo bi mu se pridružiti još nekoliko tvrtki. No, Urukalović ističe kako nije važno koliko će kompanija u konačnici biti u klasteru, već im je važna kvaliteta koju mogu ponuditi. Uskoro bi sve trebalo biti dogovoreno te će u Ukrajinu biti upućeni licencirani djelatnici i strojevi.

U budućnosti će u tu zemlju uputiti i licencirane pse i dronove za poslove razminiranja: "Naša zadaća će prije svega biti obučavanje ukrajinskih pirotehničara, voditelja projekta i timova. U ovom trenutku Ukrajina ima oko 2000 razminera, a, procjenjuje se da će ih trebati oko 10 tisuća. Dakle, velik je posao pred nama".

Tvrtka DIZ-EKO razminiranjem se bavi od 2005. godine i do sada je sudjelovala u 260 projekata u sklopu kojih su razminirali oko 27 milijuna četvornih metara Hrvatske, i to bez ijedne nesreće. "U proteklom vremenu skupili smo opremu, iskustvo i znanje da se možemo uhvatiti s jednim ovako velikim izazovom".

U DIZ-EKO-u još ne znaju na kojem će području biti angažirani jer će se to tek definirati, ali svakako će raditi na poslovima razminiranja prometnica, javnih objekta, poljoprivrednih površina i tako dalje. U ovom trenutku najintenzivnije se razminira u području Hersona, Harkiva, Mikolajiva i Donecka.

Ne boje se konkurencije

U Ukrajini će raditi sve velike svjetske kompanije za razminiranje, ali Urukalović se konkurencije ne boji. "Posla ima za sve. Ovo je najveći projekt razminiranja u povijesti koje će trajati desetljećima", naglašava Urukalović. On naglašava kako su cijelo vrijeme realizacije ovog posla imali punu podršku hrvatske Vlade te zahvaljuje na velikoj pomoći Kirilič Vasilju, veleposlaniku Ukrajine u Hrvatskoj, i Ivici Piriću, počasnom konzulu Ukrajine u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:41