OTVORENO PISMO

Hrvatska komora arhitekata zatražila od gradskih zastupnika da ne podrže GUP

Milan Bandić
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska komora arhitekata, udruge arhitekata i urbanista, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i zagrebački Arhitektonski fakultet uputili su u utorak otvoreno pismo zagrebačkim gradskim zastupnicima, od njih traže uvažavanje stručnih argumenata i da ne podrže donošenju izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a.

"Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uputili su 4. veljače otvoreno pismo zastupnicima Gradske skupštine Zagreba, "kojim od njih traže uvažavanje stručnih argumenata te da jasno, svojim predstavničkim glasom, kažu kako se protive donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive", priopćeno je večeras iz Društvo arhitekata Zagreba.

Kako se navodi u pismu, "Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i zagrebački Arhitektonski fakultet tijekom posljednjih mjeseci stručno su i argumentirano upozoravali na sve nedostatke predloženih novih urbanističkih rješenja u GUP-u, propuste u proceduri, kršenje dobre prakse javne participacije te moguće štetne posljedice donošenja izmjena i dopuna takovog GUP-a.

Molimo vas da kao gradski zastupnici uvažite stručne argumente i jasno, svojim predstavničkim glasom, kažete kako se protivite donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive".

Navode kako predložene izmjene i dopune GUP-a nisu razvojne i strateške izmjene te ne rješavaju niti jedan ozbiljan problem kojeg građani Zagreba osjećaju. Uostalom, dodaje se u pismu, "svi ključni problemi ovoga grada mogu se riješiti kroz već postojeći GUP. U trenutnom GUP-u predviđeno je dovoljno prostora za urbane preobrazbe i jačanje gospodarske aktivnosti grada, ostvarivanje demografskih mjera i rješavanje problema prometa u Gradu, a nova predložena rješenja nisu napravila strateški iskorak. U konačnici, i rješenje pitanja Zagrebačkog Velesajma je moglo započeti odavno, da se nastavilo s procedurom strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam koji je bio u toku".

Arhitekti ističu da su, kao struka, svjesni da ovaj GUP nije dovoljan i ne odgovara na sve izazove 21. stoljeća.

"Potrebno je izraditi novi GUP koji će biti utemeljen na novim stručnim podlogama, izrađenim od strane struke i uz participaciju javnosti, a koje će jasno strateški i vizionarski usmjeriti budući razvoj Grada Zagreba i dati odgovore na ključna pitanja stanovanja, prometa, zaštite okoliša, gospodarstva, sporta, kulture i dr.

Proces izrade GUP-a je dugotrajan, ali u ovom trenutku prijeko potreban. U razdoblju do donošenja potpuno novog GUP-a moguće je započeti s realizacijom velike većine ključnih projekata i po sadašnjem GUP-u. Ti projekti trebaju prvenstveno, u cilju gospodarskog razvoja i demografske kvalitete življenja, riješiti problem prometa i urbane revitalizacije velikih zapuštenih industrijskih područja", navodi se u pismu.

Najavljuju da će kompletna stručna javnost, na čelu s potpisanim institucijama, i dalje aktivno sudjelovati u usmjeravanju razvoja grada u cilju podizanja kvalitete prostora u kojem živimo i radimo.

"Ispravan smjer za sve nas građane Zagreba i Hrvatske bio bi, u ovom trenutku, odbacivanje odluke o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a i donošenje nove Odluke o izradi novog Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba", zaključuje se u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:57