LJETO NA JADRANU

Hrvatska je popularna destinacija među političarima, ali Orban je jedan od rijetkih koji nije službeno najavio dolazak

Mađarski premijer tradicionalno se drži juga Dalmacije, a ove mu se godine pridružila suradnica, mađarska predsjednica, Katalin Novak

Viktor Orban na moru

 Privatna Arhiva/

Mađarski premijer Viktor Orban već se nekoliko tjedana nalazi na godišnjem odmoru u Dalmaciji, gdje obilazi otoke, a na hrvatskom dijelu Jadrana, kako doznajemo, bila je i mađarska predsjednica Katalin Novak, koju je Orban u parlamentu postavio za šeficu države.

image

Katalin Novak

Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia/Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia

Bliska Orbanova suradnica u Hrvatsku je došla krajem srpnja, a ostala do 7. kolovoza, pa je tako gotovo cijeli mađarski državni vrh bio na godišnjem odmoru u našoj zemlji.

Viktor Orban, kako nam je neslužbeno potvrđeno, nije prijavio svoj dolazak u Hrvatsku, što nije ni obveza, ali kada strani državnici prelaze granicu, obično se najave diplomatskom notom, iako je riječ o privatnom posjetu.

image

Viktor Orban na moru

Privatna Arhiva/

Najave datum kada će prijeći granicu i traže brzi prelazak, traže i dozvolu za nošenje oružja, s obzirom na to da s najvišim državnim dužnosnicima ide i njihovo osiguranje, ali ne navode gdje točno idu.

Standardna ruta

Orban je ovog ljeta u opuštenom izdanju snimljen u jednom restoranu u Milni na Braču, gdje je spremno pozirao s osobljem restorana, a bio je i na Visu, gdje mu se dogodila manja nezgoda, kada mu se pokvario gliser s jahte, pa je jedan lokalac prevozio njega, suprugu i tjelohranitelja svojim brodićem na večeru na kopno.

Mađarski premijer poznat je po svojim kontroverznim izjavama vezanim uz Hrvatsku, pa je tako nedavno na račun naše zemlje ispalio kako bi i Mađarska imala luke, da im nismo uzeli more, u svom uredu u stranci ima kartu Velike Mađarske, svojatao je i Rijeku, no svako ljeto uredno provodi godišnji odmor na hrvatskoj obali. Pa i 2020., za vrijeme koronakrize, kada je bio na Hvaru, dok je svojim sunarodnjacima poručivao da ostanu doma na Balatonu, a manje idu u Hrvatsku.

Na Hvaru je viđen i ovaj tjedan, nakon što je čitatelj 24 sata poslao tom mediju fotografiju na kojoj ugodno ćaskaju na večeri hrvatski predsjednik Zoran Milanović i on u jednom restoranu na Paklinskim otocima. Preplanuli Orban i dobro raspoloženi Milanović spremno su pozirali, a Milanović, koji redovito ljetuje na Hvaru u državnoj rezidenciji vili Kovač, doznao je da je Orban u blizini, pa ga je pozvao na večeru.

Mađarski premijer posljednjih dvadesetak godina ljetuje u Hrvatskoj, obično jahtom obilazi otoke, pa je tako, osim Hvara, Brača i Visa, bio ranijih godina i na Mljetu, Kornatima, Krku, te na Molatu.

Ovo ljeto, kako doznajemo, mnogi europski političari izabrali su Hrvatsku za svoj ljetni odmor, a bio je tu i saudijski princ Abdullah bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud, ministar Nacionalne garde Saudijske Arabije.

image

Eduard Heger, Petr Fiala i Andrej Plenković

Privatna Arhiva/

Državne rezidencije

Osim Viktora Orbana i Katalin Novak, i cijeli slovenski državni vrh bio je u Hrvatskoj, te pola Vlade Slovenije.

Na hrvatskom Jadranu krajem srpnja i početkom kolovoza tako su se odmarali i slovenski premijer Robert Golob, slovenski predsjednik Borut Pahor, koji ima i vikendicu u Umagu, te predsjednica slovenskog Državnog zbora Urška Klakočar Zupančič. U Hrvatskoj su se odmarali i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, te između ostalih, i ministar obrane Marjan Šarec.

image

Gordan Jandroković, Borut Pahor i Zoran Milanović

Duje Klaric/Cropix

Na ljetovanju u našoj zemlji bili su i češki premijer Petr Fiala, kao i njegov slovački kolega Eduard Heger, pa su se i neslužbeno sastali s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Dalmaciji. Bio je tu i slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok, kao i Bodo Ramelow, ministar predsjednik savezne njemačke države Tiringije.

image

Robert Golob

Privatna Arhiva/

Hrvatski državni vrh svako ljeto godišnje odmore provodi u Hrvatskoj. Milanović odmor s obitelji tradicionalno provodi u državnoj rezidenciji vili Kovač na Hvaru, dok je premijer Andrej Plenković svake godine ljetna dva tjedna u MUP-ovoj rezidenciji vili Costabelli u Rijeci. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne koristi rezidencije, već se svako ljeto odmara u Malinskoj na Krku.

Većina članova Vlade svako ljeto odabire Dalmaciju za godišnji odmor, uz iznimku ministra prometa Olega Butkovića, te ministrice turizma Nikoline Brnjac, koji se odmaraju na Kvarneru, u Novom Vinodolskom i Crikvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:40