POVRIJEĐENA PRAVA

Hrvatska je izgubila četiri postupka na sudu za ljudska prava zbog uvjeta u zatvorima

Sud je svim podnositeljima dosudio odštetu od ukupno 26.900 eura za nematerijalnu štetu

Europski sud za ljudska prava

 -/Panthermedia/Profimedia/-/Panthermedia/Profimedia

Europski sud za ljudska prava objavio je u četvrtak presude u kojima je utvrdio da su četvorici hrvatskih zatvorenika povrijeđena prava zbog neodgovarajućih uvjeta smještaja u zatvorima u Zagrebu, Varaždinu i Lepoglavi.

Europski sud je u ovim predmetima primijenio već postojeću praksu i načela, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Ponovio je da je nedostatak osobnog prostora u ćeliji osobito bitan uvjet prilikom utvrđivanja jesu li uvjeti u zatvoru bili ponižavajući s aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Slijedom navedenog, Europski sud je smatrao da mogućnost slobodnog kretanja podnositelja na odjelu izvan ćelije, osim u noćnim satima, nije dovoljan razlog za zaključak da su uvjeti smještaja bili odgovarajući, zato jer razdoblja u kojima su podnositelji raspolagali s manje od tri četvorna metra osobnog prostora nisu bila povremena ni kratkotrajna.

Sud je svim podnositeljima dosudio odštetu od ukupno 26.900 eura za nematerijalnu štetu zbog povrede Konvencije i 5050 eura za troškove postupaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:49