OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Hrvatska je danas i službeno dobila najveću oporbenu stranku, izabran je i predsjednik

Na osnivačkoj skupštini, koja je održana u zagrebačkom hotelu International, za predsjednika Socijaldemokrata jednoglasno je izabran Davorko Vidović

Davorko Vidović

 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatska od danas ima još jednu političku stranku i to parlamentarnu - Socijaldemokrate. Osnovali su je zastupnici Kluba Socijaldemokrata u Saboru, koji ima 18 članova, te članovi istoimene udruge.

Na osnivačkoj skupštini, koja je održana u zagrebačkom hotelu International, za predsjednika Socijaldemokrata jednoglasno je izabran Davorko Vidović, a za potpredsjednika Domagoj Hajduković. Politička tajnica stranke je Ivana Posavec Krivec, a međunarodni tajnik bivši je šef SDP-a Davor Bernardić.

Drugačije misle

Za glavnog tajnika izabran je Nikša Vukas, a njegov je zamjenik Sebastijan Svat. Predsjednica Središnjeg odbora stranke, koji ima 51 člana, jest Aleksandra Biškupec Šević, a u Predsjedništvu Socijaldemokrata 11 je članova. Nova stranka postala je ujedno i najveća oporbena stranka u Saboru.

- Razlozi za naše osnivanje nisu tek disolucija jedne druge stranke socijaldemokratskog naziva... Svi mi koji smo danas ovdje vrlo smo rano osvijestili da Hrvatska dobije jednu autentičnu, modernu, lijevu političku stranku koja će zastupati stare socijaldemokratske vrijednosti i pretočiti ih u političku borbu - rekao je Davorko Vidović. Istaknuo je da će Socijaldemokrati zagovarati drugačiji politički stil.

image

Davor Bernardić

Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

- Mi se nećemo hraniti političkim kanibalizmom, mi naše političke protivnike ne smatramo našim neprijateljima, mi poštujemo građane koji drugačije misle, koji glasaju za druge... Mi ih uvažavamo... Želimo uključivo društvo. Inicirat ćemo otvaranje jednog nacionalnog okruglog stola o budućnosti ove zemlje. To je jedan sasvim drugačiji pristup od ovog koji bilježimo u hrvatskoj politici, koja se, na žalost, do te mjere estradizirala, u tolikoj mjeri postala vulgarna i svela se na sitnu dopadljivost, ulagivanje i korumpiranje dijelova biračkog tijela kroz dodavanje nekih prava - rekao je Vidović.

Politička borba

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vidović je, upitan o SDP-u, rekao da je ta stranka za njih prošlost te da je ne doživljavaju kao konkurenciju.

- Mi osjećamo da je prostor na ljevici ispražnjen. Socijaldemokrati žele biti stranka koja će znati artikulirati političke ideje na suvisao način te mobilizirati ljude koji će svima osigurati bolje socioekonomske prilike. Želimo dobiti povjerenje građana, da nam ljudi vjeruju, a ne da se natječemo s drugima tko će koga više uvrijediti - rekao je Vidović, koji je govorio i o programu Socijaldemokrata.

image

Davor Bernardić

Matija Djanjesic/Cropix
image

Ivana Posavec Krilec

Matija Djanjesic/Cropix
image

Davorko Vidović

Matija Djanjesic/Cropix

Prema njegovim riječima, ključni ciljevi koje su postavili su rast blagostanja običnih građana, briga za zdravlje, obrazovanje, stanovanje, plaće, mirovine... Fokus će biti i na reformi pravosuđa i izbornog zakona te na zaštiti ljudskih prava i socijalnoj pravednosti.

Upitan o podršci Vladi i HDZ-u, Vidović je rekao da su oni izabrani da budu oporba te da će tako i ostati, ali da to ne znači da će po svaku cijenu rušiti one inicijative koje su dobre za građane.

U proteklih šest mjeseci Socijaldemokrati su se organizirali u 13 županija, a predsjednik stranke je rekao da će ogranke osnivati svuda gdje to bude potrebno i gdje se za to ukažu mogućnosti. Nova politička stranka trenutno ima 1300 članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 13:09