REPORT GOJKA DRLJAČE

Hrvatska je apsolutni europski šampion online rezervacija u turizmu, pogledajte ove podatke...

Prošlo ljeto preko Airbnba, Bookinga, Expediae, TripAdvisora… hrvatski turizam doveo je 20 milijuna noćenja

Arhivska fotografija

 Ivo Ravlić/Cropix

Hrvatski turizam prošlog ljeta postao je europski lider online bookinga, a za raspravu ostaje je li to jako dobro ili loše. Najprivlačnija destinacija za digitalnu rezervaciju ljetovanja preko platformi kao što su Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor… bila je statistička regija koju Eurostat vodi pod nazivom Jadranska Hrvatska.

Na hrvatskom priobalju tj. jadranskoj Hrvatskoj putem on line platformi rezervirano je 20 milijuna noćenja, po čemu smo apsolutni europski šampioni. Primjerice, druga je francuska regija u kojoj je Eurostat povezao Provansu, Alpe i Azurnu obalu, gdje su on line platforme za digitalno dovođenje turista osigurale 11 milijuna noćenje. Na trećem mjestu prati nas španjolska Andaluzija s 10 milijuna noćenja.

Dominacija hrvatskog priobalja u dolascima turista preko digitalnih platformi doista je fascinantna, ali pojedini eksperti smatraju kako ta činjenica reflektira slabosti drugih kanala marketinga odnosno prodaje u domaćem turizmu.

Drugi pak procjenjuju kako ova informacija govori i o nezadovoljavajućoj strukturi ponude hrvatskog turizma. Bilo kako bilo, šampioni smo.

image

Smještaj rezerviran preko online platformi

Inače, prema informacijama Eurostata u četvrtom kvartalu 2022. zabilježeno je ukupno 97 milijuna noćenja turista preko on line platformi, što je rast od 21 posto u odnosu na 2021. godinu, a 10 posto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

U cijeloj 2022. turisti su preko online platformi rezervirali 547 milijuna noćenja u EU, što znači da je taj biznis lani uživao fenomenalni oporavak – zabilježen je rast od 364 milijuna noćenja ili 50 posto.

image

Mjesečni prikaz smještaja rezerviranog preko online platformi

Hrvatska ipak nije i među zemljama koje su lani zabilježile najveći rast online rezervacija po broju noćenja u odnosu 2021.: U 2022. najveći porast noćenja u usporedbi s 2019. zabilježen je u Švedskoj (+33 posto), Francuskoj (+31 posto) i Belgiji (+23 posto). Međutim, 14 članica EU-a još uvijek zaostaje za razinama iz 2019. Najizraženiji pad zabilježen je u Češkoj (-36 posto), Mađarskoj (-27 posto), Irskoj i Estoniji (svaka -23 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:47