NEISKORIŠTENO BLAGO

Hrvatska ima dvije, a Mađarska 200 geotermalnih bušotina. Zašto? Razlog je banalan...

Prema Agenciji za ugljikovodike, ‘panonski bazen‘ u Hrvatskoj ima 60 posto viši geotermalni gradijent od europskog prosjeka

Zvonimir Belić, direktor i vlasnik Rajske iz Sv. Nedelje, najbolji je poznavatelj ove problematike s 23-godišnjim iskustvom

 Marko Todorov/CROPIX

Energetska kriza koja je proizvodnju hrane u grijanim prostorima dovela do ruba isplativosti ovih dana rezultirala je praznim policama na odjelima prodaje povrća, a kako nema nagovještaja da će se troškovi zemnog plina smanjivati, veliki proizvođači hrane sve se više okreću geotermalnoj energiji. Osim što je to jeftinija alternativa, i ekološki je prihvatljivije rješenje koje će EU u svom "zelenom planu" sljedećih godina izdašno poticati i sufinancirati.

Velika je to prilika i za hrvatske proizvođače hrane jer, prema službenim podacima Agencije za ugljikovodike, geotermalna energija ima veliki energetski potencijal, a "panonski bazen" u Hrvatskoj ima 60 posto viši geotermalni gradijent od europskog prosjeka!

No, imamo mi i bogomdanu plodnu zemlju pa je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2024 17:22