PRIRUČNIK ZA TERORIZAM

HRVATICA INSPIRACIJA ZA TERORISTE Bombe izradili porecepturi Irene Hodak iz Bjelovara

Bjelovarčanka Irena Horak udovica je Anvara al-Avlakija, čovjeka znanog kao 'Bin Laden interneta'

Preživjeli bostonski bombaš Džohar Carnajev priznao je da su on i brat naučili kako od ekspres-lonaca napraviti bombe uz pomoć al-Qa’idina online časopisa Inspire, u kojem navodno piše i Bjelovarčanka Irena Horak, udovica Anvara al-Avlakija, čovjeka poznatog kao “Bin Laden interneta”.

NOVI DETALJI ISTRAGE CIA starijeg brata Tamerlana stavila na listu potencijalnih terorista još prije 18 mjeseci!

Časopis Inspire možda je i najmoćnija ostavština Osame bin Ladena. Na engleskom ga jeziku izdaje al-Qa’ida na Arapskom poluotoku, a njezin lider al-Avlaki ga je i uređivao do 2011., kad je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom. Irena Horak, koja je u međuvremenu preuzela ime Amina, nakon toga je pomagala i uređivati taj časopis, pisali su američki mediji.

VIDEO: 'JA SAM SLUČAJNI HEROJ' Dramatična ispovijest čovjeka koji je pronašao bombaša iz Bostona

Poticanje na džihad

Cilj časopisa je poticanje na džihad mladih muslimana iz SAD-a, Britanije, Australije i Kanade, pa članci koje piše AQ Chef nose naslove kao što su “Kako izraditi bombu u maminoj kuhinji” ili “Imate pravo na slobodu zapaliti vatrenu bombu”.

MI6 se čak pohvalio kako je uspješno sabotirao lansiranje broja s receptima za bombe, koje je zamijenio receptom za šarene cupcake kolačiće iz američkog TV showa Ellen DeGeneres.

Planiranje napada

Kako piše londonski Times, istrage u Britaniji redovito kopije tog časopisa pronalaze na računalima osumnjičenika za terorizam - imala su ga četvorica muslimana s britanskim državljanstvom uhićena u Cardiffu i Stokeu zbog planova da raznesu londonsku burzu, pripadnici birmighamske ćelije koja je planirala smrtonosne napade širom Britanije, kao i četvorka koja je prije tjedan dana osuđena za planiranje napada eksplozivnim “automobilom igračkom” na vojnu bazu u Lutonu.

Američki dužnosnici tvrde da je i poginuli bostonski bombaš, 26-godišnji Tamerlan Carnajev, redovito čitao Inspire, u kojem su se mogle naći i upute za sastavljanje bombe pomoću baruta iz vatrometa. Američki lanac Phantom Fireworks potvrdio je u međuvremenu da je Tamerlan u veljači kod njih kupio dvije velike pirotehničke naprave za 199,99 dolara.

ISTRAGA TERORISTIČKOG NAPADA U BOSTONU Mlađi brat Carnajev se oporavlja, FBI otputovao u Dagestan ispitati roditelje bombaša

Već na sam dan napada na Bostonski maraton, u kojem su poginule tri, a ranjeno je više od 180 osoba, istražitelji su upozorili da su dvije bombe bile punjene barutom, koji se lako mogao nabaviti i u hobby odjelima većih supermarketa.

Mlađi bombaš, 19-godišnji Džohar, istražiteljima je rekao da su mu glavni motiv za napade bili američki ratovi u Iraku i Afganistanu, teme kojima se Inspire također redovito bavi.

Ipak, neki obavještajni stručnjaci vjeruju da nipošto nije dovoljno čitati Inspire da bi se netko dovoljno radikalizirao da krene u terorističku akciju. Po nekim teorijama, važniju ulogu u tome mogu imati propovijedi radikalih propovjednika na internetu, primjerice samog al-Avlakija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:54