POVJERENJE BIRAČA

HRVATI NEZADOVOLJNI VLADOM Milanoviću najlošiji rejting otkad je premijer

Istraživanje Crobarometra koje provodi IPSOS PULS pokazuje da premijer Zoran Milanović veljaču završava s potporom od 40 posto birača, što je najlošiji rejting otkad je na čelu Banskih dvora, piše Dnevnik.hr .

Utjeha mu samo može biti da je Tomislav Karamarko kao šef opozicije daleko manje popularan – njega pozitivnim ocjenjuje 20 posto građana.

Predsjednik Ivo Josipović je i dalje najpopularniji i sada je uz njega 83 posto građana.

Drugi s najviše povjerenja birača je Dragutin Lesar, njega podržava 59 posto, dok je na trećem mjestu Ivan Grubišić sa 58 posto.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko zauzeo je četvrto mjesto s potporom 55 posto građana. Slijedi Ruža Tomašić sa 41 posto.

Tako je Zoran Milanović skliznuo na šesto mjesto popularnosti s 40 posto.

Na začelju su Željko Kerum s 13 posto i Radimir Čačić s 12 posto potpore.

Zoranu Milanoviću vjeruju birači njegove stranke, i to njih 84 posto, kao i birači ostalih stranka, njih 41 posto. Zanimljivo da i 36 posto laburista vjeruje premijeru.

Tomislav Karamarko i dalje ima osnovni problem, a to je da još nije uvjerio HDZ-ove birače da je njihov lider. Tek 54 posto birača HDZ-a u ovom trenutku vjeruje Karamarku.

SDP I HDZ nisu doživjeli promjene. SDP je mjesec završio na 27, a HDZ na 20 posto. Ta je razlika stabilna posljednjih mjeseci, a čini se da je to kod obje stranke donja granica koju dobivaju.

Laburisti su i dalje treća opcija sa 9,1 posto, a potom kreće gužva. Naime, tu svaki mjesec imamo promjene, a sada je četvrta stranka HDSSB s 4,3 posto. BUZ je sada na 4,1 posto, a Lista Ivana Grubišića je na 3,5 posto.

Pravaši Ante Starčevića imaju 3,3 posto, HSS 3,2, a HSP 2,8 posto.

SDP-ovi strateški partneri ne stoje dobro. HSU je tako na 2,7 posto, a na najnižem izmjerenom rejtingu je HNS sa 1,7 posto.

Od ostalih stranaka IDS uživa potporu 1,7 posto, HSLS 1,5 posto, SDSS jedan posto potpore birača. Kerumova Građanska stranka je na 0,4 posto, a ostale dobivaju 0,8 posto. Neodlučnih je 13,4 posto.

Veljača je bila mjesec u kojem su dominirale ekonomske teme i trend raspoloženja Hrvatske je stabilno negativan. 69,3 posto građana nezadovoljno je smjerom kojim ide Hrvatska i tu nema promjena u odnosu na siječanj.

Istodobno 20,9 posto građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 9,9 posto ne zna.

Vladinom politikom nezadovoljno je 63,2 posto građana, a zadovoljno njih 29,1 posto. Ne zna njih 7,8 posto i tu, u odnosu na siječanj, nema bitnih promjena. Točnije, kao da je politički zacementirano raspoloženje građana.

Školske ocjene triju institucija pokazuju da je predsjednik i dalje najpopularniji, ali sada ima 'trojku', a ne 'četvorku', ocjena mu je 3,46. Vlada ima ocjenu 2,34, a Hrvatski sabor najnižu 1,92. I Vladi i Hrvatskom saboru već peti mjesec padaju ocjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:49