KORONAVIRUS

HRVATI MASOVNO OTKAZUJU PUTOVANJA U KINU, ALI BAŠ NITKO NE ODUSTAJE OD KRSTARENJA Rijetko tko otkazuje i Tajland: 'Mislim da je sve to prenapuhano'

 AFP

Unatoč činjenici što luke diljem svijeta zbog straha od koronavirusa odbijaju prihvatiti putničke brodove koji onda, umjesto posjeta željenih gradova, ostaju plutati po morima i oceanima, hrvatske putnike to ne sprječava da otiđu na ranije isplanirana krstarenja. Hrvati općenito nemaju naviku odlaziti na krstarenja, povjerili su nam u domaćim putničkim agencijama, a one koji su se odlučili za taj tip putovanja, epidemija nije prestrašila i odvratila ih od njihovih planova. Kako doznajemo, svako predviđeno krstarenje odvija se prema zamišljenom scenariju, a niti jedan Hrvat za sada nije otkazao uplaćeno putovanje.

- Kod nas nije bilo nikakvih otkaza - rekli su nam zadovoljno u zagrebačkom Elite Travelu, a taj se odgovor nastavio i u nizu drugih agencija, poput Mondo Travela, Atlasa, Azur Toursa i Bravo putovanja.

S druge pak strane, putovanja u daleke destinacije poput Filipina, Balija i sve popularnijeg Tajlanda, na kojem je zabilježeno preko 140 slučajeva zaraze i koji je, zbog velikog broja posjeta kineskih turista, proglašen jednom od zemalja koja je pod najvećim rizikom od širenja koronavirusa, podigla su nešto veću razinu uzbune.

- Stalno dobivamo upite o sigurnosti odlaska na Tajland, no još uvijek nam nitko nije otkazao putovanje - ispričali su nam u Azur Toursu s kojim Hrvati na tu istočnoazijsku destinaciju putuju ove subote, a dvije ture organiziraju i u ožujku. Hrvati koji, pak, putuju u vlastitom aranžmanu, redovito zovu aerokompanije i svakodnevno prate situaciju u medijima.

- Čitam što se događa, ali mislim da je to ipak prenapuhano. Na Phuket i u Bangkok idem 29. veljače i nemam namjeru otkazati putovanje - ispričao je za Jutarnji list 35-godišnji Marko.

Ipak, putovanja u Kinu, kako ona privatna, tako i ona poslovna, redom su otkazana. Turističke ture u tu su zemlju zapravo rijetkost, no one koje su hrvatske putničke agencije odlučile organizirati sada su, kako tvrde, propale. Najozbiljnije su posljedice po posjećenosti pretrpjele konferencije i sajmovi koji se u posljednja dva mjeseca odvijaju u Kini, budući da su hrvatski biznismeni odgodili svoja poslovna putovanja. Hrvatska prati upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima se ne preporučuje putovanje u regiju Hubei gdje je epicentar zaraze, a većina je poslovnjaka odustala od putovanja i u druge krajeve države.

S druge strane, u Lijepoj našoj već se bilježi smanjeni turistički promet s kineskog tržišta odakle je bilo otkazanih dolazaka, no samo za veljaču tijekom koje je vlast NR Kine izdala zabrane putovanja. Kinezi u vrijeme njihove Nove godine ionako u pravilu ne putuju u inozemstvo, stoga se turistički djelatnici nadaju da će epidemija jenjati do proljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:02