VELIKA ANKETA JUTARNJEG

'Hrvati, ljubazni ste, vrhunski kuhate, ali gdje se zabavljate?'

Naši gosti brojkama od 1 do 10 ocijenili su 5 kategorija koje smo im dali; smještaj, ljubaznost, cijene, hranu i zabavu. Ukupna ocjena 8,5
 Ivo RavliĆ/CROPIX

ZAGREB - To smo već svi dobro osjetili na svojoj koži, recesija nam je, s egzistencijalnim problemima koje sa sobom nosi, svima smanjila prag tolerancije kada je riječ o troškovima.

U anketi koju je proveo Jutarnji list, upravo su cijene u Hrvatskoj dobile i najnepovoljniju ocjenu od stranih turista - prosječna iznosi 7,9, a ocjenjivali su pristupačnost na skali od 1 do 10.

Gotovo sve turističke zemlje, uz tek pokoju iznimku, najavljivale su da očekuju podbačaj u odnosu na sezonu prije, a ministar Bajs se potajno nadao da bi se čudo moglo dogoditi i da bi sezona u Hrvatskoj, što zbog krize u Grčkoj, što zbog nekih drugih faktora (pojačane promocije...), mogla biti jednako uspješna kao i prošla ili čak, uz neki neočekivani skok, bolja. Svibanj i lipanj, kao tradicionalni pokazatelji onoga što nas očekuje u ljetnoj špici, uglavnom su podbacili.

Strah zbog svibnja

I onda se dogodilo čudo: prvi srpanjski izvještaji pokazivali su da broj automobila koji ulaze u Hrvatsku obara dosadašnje rekorde, a njih su rušili i aerodromi u Splitu i Dubrovniku. Jadrolinija je morala neke linije pojačati više nego što je planirala, a ministar Bajs se napokon mogao mirnije zavaliti u svoju fotelju i zadovoljno protrljati ruke. Velik broj turista ove se godine odlučio ostaviti svoj novac u Hrvatskoj.

- Jako je lijepo, uglavnom sam zadovoljna. Hrana vam je izvrsna, cijene su također uglavnom u redu, ali možda vam nedostaje malo više zabave - rekla je 19-godišnja Ruskinja Natasha Biluta koja ljeto provodi u Dubrovniku.

Prostor za napredak

Iako često čujemo priče o neljubaznosti prema našim gostima, oni su našu uslužnost uglavnom ocjenjivali vrlo visokim ocjenama, a pokoja šestica tek je “pojedinačni incident”.

Tako, primjerice, Cedric Grech s Malte, inače uglavnom vrlo zadovoljan pruženim, ne može shvatiti da zbog neljubaznosti nije mogao doći do informacije koja mu je trebala.

Ljubaznost je, između ostalog, zajedno s hranom najbolje ocijenjena kategorija, a to su možda i dva najvažnija uvjeta koja trebamo ispuniti. Cijene nam možda negdje i jesu previsoke, ali s obzirom na recesiju, očekivano je da bismo svi, pa tako i turisti, htjeli kupovati jeftinije. Najnižu je ocjenu dobila zabava, što je velik prostor za napredak u sljedećoj sezoni. ( jl )

PROSJEČNE OCJENE:

smještaj 8,5

ljubaznost 8,7

cijene 7,9

hrana 8,7

zabava 8,4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:28