OLAKŠANO PUTOVANJE

Hrvati jedva dočekali ukidanje viza za Ameriku: ‘Imamo veliki porast bukinga‘

Najomiljenije destinacije su New York, Washington, Florida, San Angeles, San Francisco i Las Vegas.
 Ante Cizmic/Cropix

Nakon praktički godine i pol stanke većeg broja putovanja prema SAD-u, olakšavanje ulaza u tu zemlju za Hrvate koji sada ne moraju isposlovati klasičnu vizu, već se samo mogu prijaviti u Elektronički sustav za odobravanje putovanja do 72 sata prije putovanja, pojačao je broj bukinga u hrvatskim agencijama. Posebno se to odnosi na božićna i novogodišnja putovanja koja su i prije pandemije bila omiljena.

- Od subote zaista pojačano stižu upiti za putovanje u SAD, putnici su to jedva čekali. Imamo dosta putnika koji su napravili predrezervacije za putovanja u SAD, no nisu platili jer su čekali najavljeno ukidanje viza. Najviše upita imamo za predbožićno putovanje u New York, te novogodišnja putovanja u Las Vegas i New York. Od 8. studenog su moguća putovanja i iz svih europskih zračnih luka prema SAD što će znatno olakšati putovanja prema toj zemlji - rekla je Tanja Pilat iz turističke agencije Mondo Travel koja je 2019. imala oko 1000 putnika za razna putovanja po SAD-u.

Boris Žgomba, predsjednik uprave pulske turističke agencije Uniline i čelni čovjek udruženja putničkih agencija pri HGK veli da nova mogućnost prijave putovanja preko ESTA sustava je uvelike jednostavniji nego ishođenje klasičnih viza, ali i jeftiniji. Sve to utječe na porast interesa, ali i činjenica sa su se putnici nakon duge pauze za željeli putovanja u Ameriku.

- Vize su trajale duže, ali je to bila skuplja varijanta. Primjerice, one su koštale 160 američkih dolara, a prijava putem aplikacije je samo 14 američkih dolara. Ako želite putovati sa cijelom obitelji u SAD ovo je višestruko jeftinija varijanta. Isto tako, praktički se vrlo teško zbog pandemije od ožujka lani moglo putovati za SAD. Baš zato od kada su najavljene ove olakšice prije mjesec dana imamo porast bukinga za američke destinacije - ističe Žgomba.

Najomiljenije destinacije su New York, Washington, Florida, San Angeles, San Francisco i Las Vegas, a direktor putničke agencije E-Toursa koja je dio Uniline Grupe Zoran Šašić je rekao da bi eventualni problem mogle predstavljati nove epidemiološke mjere za ulaz u zemlju

- Velika očekivanja većeg broja dolazaka i otvaranja SAD-a kao jedne od najpopularnijih destinacija najavljena su i na nedavno održanom turističkom sajmu IPW 2021 u Las Vegasu gdje smo i mi bili prisutni. Mogući negativan utjecaj na putovanja mogli bi jedino imati novi uvjeti za ulaz u SAD, a tu mislim na epidemiološke uvjete koji će stupiti na snagu 9. studenog. Od tog datuma ulazak u SAD biti moguć samo potpuno cijepljenim putnicima - ispričao je Šašić.

Kada je krajem rujna Hrvatska proglašena novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP), evidentno je porastao interes za putovanja u SAD što je rezultiralo i povećanim brojem upita prema turističkim agencijama, kaže nam i Ivana Maltar, direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija.

- Imajući u vidu činjenicu kako od 23. listopada hrvatski državljani mogu putovati u SAD bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja, vjerujemo kako će agencije isto iskoristiti te ponudu obogatiti novim programima za poznate sjevernoameričke destinacije. Naravno, osim grupnih putovanja, očekuje se i porast interesa za individualna putovanja, pogotovo u nadolazećem predblagdanskom i blagdanskom razdoblju. Podsjećamo, prije pandemije Hrvati su najčešće putovali u New York te su putovanja za Novu godinu i u blagdansko vrijeme bila u redovnoj ponudi agencija. Od početka pandemije COVID-19 nije bilo velikog interesa za putovanja u SAD te vjerujemo kako će ukidanje viza i ublažavanjem restrikcija putovanja to promijeniti - zaključila je Maltar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:53