JUTARNJI DOZNAJE

Hrvat ranjen na ratištu u Ukrajini: ‘U pitanju su geleri, čini se da nije ništa strašno...‘

Hrvatski državljanin, kako neslužbeno doznajemo, borio se kao dragovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor s Ukrajinom

Ranjeni ukrajinski vojnik, ilustracija

 Celestino Arce/Nurphoto Via Afp

Hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini, kako doznaje Jutarnji list, nedavno je ranjen u borbi na bojištu i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku.

On je, potvrđeno nam je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, prevezen na sigurno mjesto odakle će mu biti osiguran prijevoz i nastavak puta za Hrvatsku gdje će nastaviti liječenje u jednoj od zagrebačkih bolnica.

- Potvrđujemo informaciju o ozlijeđenom hrvatskom državljaninu u Ukrajini, koji je zajedničkim naporima Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva zdravstva s ukrajinskim vlastima prevezen na sigurno odakle će mu biti osiguran prijevoz i nastavak puta za Hrvatsku gdje će nastaviti liječenje – potvrdili su nam informaciju u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski državljanin koji je ranjen u Ukrajini stabilno je i izvan životne opasnosti, doznajemo. Muškarac mlađe životne dobi u Ukrajinu se otišao boriti na početku ruske agresije, potvrdio nam je Denis Šeler, koji je šest godina bio pripadnik pukovnije Azov, i kojega su nedavno iz Moskve optužili kao organizatora odlaska Hrvata u Ukrajinu.

- Ono što znam jest da je lakše ranjen. U pitanju su mali geleri koji su ga pogodili. On normalno hoda i sve je u redu, ništa strašno - kaže Šeler.

Na putu je za Zagreb gdje će se oporavljati, a ranjen je na jugoistočnom bojištu još prije desetak dana.

Šeler napominje kako nitko od Hrvata nije u pukovniji Azov, pa tako ni ovaj ranjenik.

Hrvata ranjenog u Ukrajini, kako neslužbeno doznajemo, preuzet će hrvatska hitna pomoć na granici Mađarske i Ukrajine i prevesti ga najvjerojatnije u KB Dubrava, osim ako se ne utvrde neke specifične ozljede koje se tamo ne mogu liječiti. Onda će biti prebačen u KBC Zagreb.

No, budući da je riječ o lakšim ozljedama, očito će biti zbrinut u bolnici u Dubravi, ali o kojim se ozljedama točno radi bit će poznato nakon što ga pregledaju hrvatski liječnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš samo nam je kratko potvrdio da je u tijeku organizacija prihvata ranjenog hrvatskog državljanina iz Ukrajine, te da nije u životnoj opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:07