UHIĆEN PRIJE 2 GODINE

HRT tek danas, nakon dizanja optužnice, povukao Bačića iz uglednog međunarodnog tijela, evo kako to objašnjavaju

Bačić je uhićen u lipnju 2021. godine, a ranije ovog mjeseca saznalo se da je reizabran u međunarodne radne grupe Eurovizije, kao predstavnik Hrvatske

Uhićenje Kazimira Bačića u lipnju 2021. godine

 Srdjan Vrancic/Cropix

Bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić više nije predstavnik HRT-a u međunarodnim radnim grupama Eurovizije.

"Temeljem informacije da je Uskok nakon provedene istrage na Županijskom sudu u Zagrebu podignuo optužnicu protiv Kazimira Bačića, Hrvatska radiotelevizija ga od danas, uz suglasnost EBU-a, do kraja sudskog procesa suspendira i povlači iz međunarodnih radnih grupa Eurovizije. Bačić je bio član Tehničkog odbora i Međunarodnog odbora EBU-a", priopćili su danas s HRT-a.

Naime, bivši glavni ravnatelj javne radiotelevizije, kako se doznalo početkom ovog mjeseca, bio je reizabran u ta tijela iako je uhićen još 30. lipnja 2021. godine.

Hrvatsko novinarsko društvo tada je oštro reagiralo, istaknuvši da su zgroženi tim izborom.

"Premda je uhićenje glavnog ravnatelja nanijelo veliku štetu ugledu HRT-a, Bačića nisu tužili za povredu ugleda i časti, nego su ga, štoviše, delegirali da predstavlja kuću u tijelima EBU-a. Od ozbiljnog javnog radiotelevizijskog servisa očekivalo bi se da ga smijeni u svim međunarodnim tijelima u kojima ih predstavlja, ako već ne zbog SLAPP-a, onda barem zbog sumnje za korupciju. Odluku kojom je uprava HRT-a podržala Bačićev izbor HND smatra uvredom za sve pretplatnike i djelatnike HRT-a koji pošteno i vrijedno rade svoj posao i koji nemaju privilegije što ih bivši ravnatelj očito uživa. HND podržava zahtjev svojih ogranaka na HRT-u da Kazimir Bačić bude isključen iz svih međunarodnih tijela i organizacija u kojima predstavlja HRT, a od EBU-a će i službeno zatražiti poništenje ovakve sramotne odluke", reagirali su, među ostalim, tada iz HND-a.

Bačić je, inače, bio član tog odbora od 2016. i, kako neslužbeno doznajemo, na HRT-u nisu ni znali da će mu se taj mandat zbog toga produžiti automatizmom.

Nakon toga su, kako tvrde, čekali dizanje optužnice, kako ne bi dodatno potencirali cijelu situaciju.

Uskok je, kako smo ranije danas izvijestili, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Bačića i poduzetnika Milana Lončarića zbog davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem u aferi ‘‘Vrtovi svjetla“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:46