POBJEDA JUTARNJEG

HRT 91-godišnjoj Miljki Didulici odobrio umanjenje pretplate: ‘Bez medija nikada ne bi uspjeli‘

Baka Miljka ima mirovinu od samo 723 kune, ali joj HRT zbog administrativnih prepreka nije želo prepoloviti pretplatu
 Damir Krajac/Cropix

Velika pobjeda Jutarnjeg lista u borbi protiv birokracije: tjedan dana nakon što smo objavili potresnu priču o 91- godišnjoj Miljki Didulici koja ima mirovinu od samo 723 kune, ali joj Hrvatska radiotelevizija zbog administrativnih prepreka ne želi prepoloviti pretplatu, stižu dobre vijest s HRT-a.

Ova je nacionalna televizijska kuća, naime, nakon objave tekstova u Jutarnjem listu te nekolicine naših upita, starici iz okolice Sunje ipak odlučila odobriti ono što joj zapravo i pripada.

Podsjetimo, riječ je o umirovljenici koja živi u samačkom kućanstvu te koja je, nakon smrti supruga, uz pomoć nećakinje odlučila televizijsku pretplatu s pokojnog supruga prebaciti na sebe.

Kako je njena nećakinja u međuvremenu saznala da umirovljenici s primanjima nižima od 1500 kuna iz državnog proračuna imaju pravo na plaćanje umanjene pretplate - umjesto 80 plaćaju 40 kuna mjesečno - Diduličina nećakinja HRT-u je, uz zamolbu za prebacivanjem imena nositelja pretplate, poslala i molbu da njenoj strini odobre plaćanje povlaštene pretplate te fotokopiju njenog izvatka mirovine.

Nekoliko dana kasnije, međutim, od HRT-a dobivaju negativan odgovor po pitanju povlaštene pretplate, i to ponajviše iz birokratskih razloga.

Naime, na nacionalnoj televizijskoj kući mogućnost plaćanja povlaštene mirovine za umirovljenike s primanjima nižima od 1500 kuna uredili su tako da to pravo mogu ostvariti isključivo osobe koje su s datumom 12. listopada 2015. godine već bile evidentirane kao pretplatnici, i to ponajviše zato kako bi, tvrde, spriječili moguće manipulacije.

- Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015., da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava tako da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo - pojasnili su prošlog tjedna na HRT-u.

Miljka Didulica, međutim, s tim datumom nije niti mogla biti pretplatnica jer je nositelj pretplate bio njen suprug, a u trenutku kad je pretplatu prebacila na sebe, na HRT-u su ocijenili kako je prekasno da joj se odobri povlaštena pretplata, zbog čega je pokretanje ispitnog postupka protiv HRT-a najavila i pučka pravobraniteljica.

Ipak, čini se kako za to neće biti potrebe jer je HRT pismeno obavijestio kako će korisnici iz Sunje odobriti umanjenje pretplate.

- Na adresi kućanstva u Sunji koju ste naveli u vašem upitu bio je evidentiran obveznik plaćanja mjesečne pristojbe dana 12. listopada 2015. godine, koji nije tražio oslobađanje u visini od 50 posto. Kako se sada za korištenje povlastice prijavio drugi član navedenog kućanstva u Sunji, odnosno umirovljenica koja ima mirovinu u visini do 1500,00 kuna, u redovitom postupku, uz pribavu svih potrebnih dokaza, ona će ostvariti pravo na povlaštenu pristojbu iz Odluke, odnosno iznos pristojbe bit će joj umanjen za 50 posto - poručili su s HRT-a.

Dobra vijest stigla je i do Sunje, a nećakinja gospođe Miljke razveselila se novom odlukom.

- Ništa od ovoga ne bi se dogodilo da nije bilo pomoći medija. Poslat ćemo HRT-u svu dokumentaciju i pričekati njihov pozitivni odgovor - poručila je nećakinja Miljke Didulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 03:44