REAKCIJE NA RAT

Hrebak: Drago mi je da Milanović i Plenković imaju isti stav; Čačić: Trebamo primiti natproporcionalno puno izbjeglica

Hrebak i Čačić dali su izjave nakon sastanka Reformista i HSLS-a

Radimir Čačić i Dario Hrebak

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon sastanka Reformista i HSLS-a, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak rekao je kako je invazija na Ukrajinu kriza epohalnih razmjera i da "svijet nakon ovoga više nikada neće biti isti".

- I na sastanku parlamentarne većine, u roku pet minuta, dogovorili smo naš zajednički stav oko Ukrajine. Napad Rusije osuđujemo, a solidarni smo s ukrajinskim narodom. Drago mi je što oko ove krize epohalnih razmjera jednaki stav imaju i predsjednik RH Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković - rekao je Hrebak.

Čelnik Reformista Radimir Čačić iznio je i konkretne prijedloge za pomoć Ukrajini, točnije milijunima izbjeglica koje će bježati prema zapadu.

- Agresiju osuđujemo, iskazujemo solidarnost s ukrajinskim narodom, podržavamo sve mjere (sankcije) koje će zapadni, slobodni svijet donijeti. Hrvatska treba pružiti maksimalnu humanitarnu pomoć, kao što trebamo primiti u odnosu na ostale europske zemlje natproporcionalno puno ukrajinskih građana koji će morati pobjeći iz svoje zemlje. Od Vlade, odnosno premijera Andreja Plenkovića zatražili smo da Hrvatska primi znatno više izbjeglica nego što bi proporcionalno svojoj veličini trebala. Moramo osigurati i smještaj i hranu, ali kako će dolaziti i cijele obitelji Hrvatska im mora osigurati i zdravstvenu skrb i mogućnost nastavka obrazovanja i radne dozvole. Moramo im osigurati radna mjesta. Ne smijemo ih tretirati samo kao izbjeglice, nego kao naše sugrađane - rekao je Čačić.

Ruska invazija na Ukrajinu, potpuno jasno, pitanje izbora novog ministra graditeljstva bacila je ne u drugi, nego deseti plan.

- Očekujemo samo da se za ministra predloži kompetentan čovjek - rekao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:16