KONGRES

Hotelijeri iznijeli dramatične brojke: ‘Jedna dobra sezona ne može nam vratiti investicije‘

Slično je pokazalo i istraživanje koje je predstavio ekonomist Velimir Šonje - investicijska aktivnost turizma u snažnom je padu od 60 do 66 posto u odnosu na 2019.

Veljko Ostojić

 Goran Sebelic/cropix

Jedna dobra turistička godina teško može nadoknaditi gubitke u turizmu, a izvjesno je da će hotelijeri teško moći pokrenuti značajnije investicije u ovom sektoru bez značajne potpore države, zaključak je sudionika 23. Kongresa hotelijera koji se jučer održao u organizaciji Udruge poslodavaca u turizmu.

O tome najbolje svjedoče brojke iz ankete najvećih turističkih kompanija prema kojoj vrijednost pauziranih investicija u turizmu, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, iznosi 35 milijardi kuna, a za njihovu aktivaciju bit će potrebno napraviti izmjene Zakona o poticanju ulaganja, izraditi nove karte regije za povlačenje novca iz europskih fondova, kao i napokon riješiti pitanje turističkog zemljišta.

Slično je pokazalo i istraživanje koje je predstavio ekonomist Velimir Šonje - investicijska aktivnost turizma u snažnom je padu od 60 do 66 posto u odnosu na 2019. godinu, a iako se stekao dojam da će se nakon ove sezone sve vratiti u normalu, spontanog oporavka neće biti bez snažnog oporavka investicijskih aktivnosti.

Ne čudi stoga da investicijski planovi najveće domaće turističke kompanije Valamar Rivijere bilježe pad u odnosu na 2019. godinu.

"Idemo s pola milijarde kuna ulaganja, što je značajna brojka, no još 2019. godine investicije su iznosile 900 milijuna, što znači da smo sada na 60-ak posto investicijskih aktivnosti iz pretpandemije. Pozitivan sam oko Valamara i kretanja u turizmu, ali moramo se pozabaviti ključnim problemima među kojima je svakako i drugačija regulacija tržišta rada", rekao je predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin.

Investirat će se i u Aminessu, odnosno Laguni Novigrad čija je predsjednica Uprave Zrinka Bokulić najavila 200 milijuna eura ulaganja u narednih pet godina, među ostalim u jedan greenfield te četiri brownfield projekta.

"No, sve će ovisiti o programima poticanja države. Mi smatramo da ako privatni igrači mogu pronaći interes za investicije s velikim rokom povratka, onda bi interes svakako trebala imati i država", poručila je Bokulić.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva, načelnik Sektora za investicije Sani Ljubunčić najavio je kako se definitivno mora ići u izmjene Zakona o poticanju ulaganja, ali i rekao da Hrvatska danas iz krize izlazi šest puta brže nego 2008. godine, poglavito zbog drugačije i znatno bolje strukture gospodarstva.

Osim toga, predstavio je rezultate dosadašnjih investicija u turizam koje su se realizirale kroz Zakon o poticanju ulaganja.

Prosječna vrijednost realiziranog projekta u turizmu iznosila je 46,6 milijuna kuna, zapošljavala 31 radnika i predstavljala ulaganje od 1499 kuna po zaposleniku.

Iznosi su viši za područje Jadranske Hrvatske - tamo se vrijednost prosječnog turističkog projekta kreće na razini 67,8 milijuna kuna, a najviša je na sjevernom dijelu Jadranske Hrvatske - čak 106,6 milijuna kuna, što svjedoči o tome da je sjever Jadrana područje investicijski najintenzivnijeg ulaganja u Hrvatskoj.

Kukurin je dodao kako je Valamaru nakon krize 2008. godine trebalo šest godina da se vrati na stare razine investicija te kako se nada da će ovaj put to ići znatno brže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44