KOMENTAR

Horvat nije glavni krivac za loše zakone o obnovi: Evo tko je sve godinama ‘drmao‘ tim resorom i što je sve radio

Osnovni krimen ministra Horvata bilo bi to što nije ni građevinar ni arhitekt, nego inženjer elektrotehnike.
Darko Horvat
 Ranko Suvar/Cropix

Može li ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat biti jedini i glavni krivac za lošu obnovu nakon potresa? Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću koje je prije nekoliko dana poslalo šest strukovnih udruga arhitekata i urbanista pokazuje da su problemi na kojima se sada lomi obnova puno dublji i stariji.

Ta udruženja desetljećima upozoravaju na loše zakone. A takvi zakoni su se donosili u vrijeme prethodnih HNS-ovih ministara graditeljstva i pod kapom državnog tajnika Željka Uhlira, u vrijeme vlada pod vodstvom SDP-a i HDZ-a. Za nabrajanje cjelokupne štete u prostoru koju su njihovi zakoni donijeli trebalo bi dosta mjesta.

Spomenimo samo ukidanje urbane komasacije za vrijeme ministrice Anke Mrak-Taritaš, čime su ukinuti detaljni planovi uređenja, te kontroverzni, nekvalitetni Zakon o legalizaciji, za vrijeme ministra Ivana Vrdoljaka. U kontekstu obnove - postojeći zakonodavni okviri iz područja prostornog uređenja i gradnje nisu dobri, na što su ove struke godinama upozoravale. U svojem otvorenom pismu Plenkoviću nakon izjave državnog tajnika Željka Uhlira da je kod izrade Zakona o obnovi postojao konsenzus, udruženja ističu: "Konsenzusa nije bilo".

Prve verzije Zakona o obnovi bazirale su se na Zakonu o obnovi Gunje, što je bilo neprimjereno, te se od tada krpa i pokrpava. Aktualni Zakon donesen pod koalicijskim partnerom iz HNS-a ministrom Predragom Štromarom je previše otišao u širinu, a zapravo je prvenstveno trebao urediti pitanje financija i vlasništva, dok je ostalo pokriveno Zakonom o gradnji, manje ili više uspješno. Zaključiti da sve to može riješiti samo smjena aktualnog ministra Horvata bilo bi naivno, dok je pritom HNS-ov stari kadar Željko Uhlir i dalje važan dio Ministarstva graditeljstva, koje je desetljećima na usluzi građevinskim lobijima, dok je svoju odgovornost oko prostornog uređenja i prostora zaboravilo.

Osnovni krimen ministra Horvata bilo bi to što nije ni građevinar ni arhitekt, nego inženjer elektrotehnike. Jednako kao što ni Damir Vanđelić nije stručnjak iz ovog područja, ali uspješno gradi svoju karijeru na oponiranju Horvatu i Plenkoviću. "Pozivamo Vas da u cilju unapređenja Zakona o obnovi zamijenite one koji su odgovorni za njega, počevši od državnog tajnika Uhlira, osnažite kadrovske i upravljačke kapacitete Ministarstva te stvorite preduvjete za kvalitetnu obnovu", zaključuju udruge arhitekata u pismu.

U ovom su slučaju zadnjih desetljeća HNS-ovi kadrovi u Ministarsvu graditeljstva vrh sante leda. Apeli arhitekata i urbanista za njihove su građevinske planove bili samo smetnja.

Nešto prije donošenja Zakona o obnovi Štromar je izdao i suglasnost na konačni prijedlog kontroverznog GUP-a po kojem bi se ukino Zagrebački hipodrom, važan zeleni dio grada, a na njegovom mjestu gradio Zagrebački Manhattan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:39