ANKETA JUTARNJEG

Hoće li Zagreb postati novi Amsterdam? U Saboru se sutra odlučuje o legalizaciji marihuane!

Očekujemo da naš prijedlog podrže zastupnici SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, GLAS-a, Centra... - kažu Socijaldemokrati.

Hrvatski sabor

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici danas će raspravljati, a sutra glasati o legalizaciji marihuane.

Naime, Socijaldemokrati (najveći oporbeni Klub zastupnika) su pripremili prijedlog Zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje, kojim se predlaže potpuna liberalizacija i legalizacija te biljke.

Zakonski prijedlog predviđa da svaka punoljetna osoba za svoje potrebe može uzgajati do devet biljaka, pa bez obzira što Socijaldemokrati tvrde kako to "nije toliko namijenjeno rekreativnom uživanju koliko ljudima s teškim bolestima", komotno možemo reći da njihov prijedlog širom otvara vrata potpuno slobodnom uživanju u marihuani.

Njihov "lex specialis" podrazumijeva, naime, da bi se novi zakon trebao primjenjivati bez obzira na postojeći Zakon o suzbijanju zlouporabe droga.

Nadalje, ovim se zakonom predlaže da bi se "nositelj ili član OPG-a imao pravo baviti komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prerade i prometa svih sorti konoplje", te da bi za potrebe zdravstvenog sustava konoplju mogla saditi "svaka pravna ili fizička osoba koja zadovolji visoke kriterije kvalitete uzgoja i proizvoda od konoplje".

- Nova njemačka vlada u svom je programu također obećala legalizaciju kanabisa u rekreativne svrhe. Razlozi zbog kojih je legalizacija konoplje postala (svjetski) trend nisu samo medicinski i ekološki, već i ekonomski. Naime, države koje su legalizirale konoplju u rekreativne svrhe imaju izuzetno pozitivne ekonomske rezultate - tvrde Socijaldemokrati. Dodaju kako je Hrvatska "nažalost propustila mogućnost da bude prva zemlja u Europi koja će dekriminalizirati i regulirati korištenje konoplje u rekreativne, zdravstvene, poljoprivredne, industrijske i druge svrhe".

- Njemačka i Švicarska u tom su segmentu pretekle Hrvatsku. Socijaldemokrati su još u veljači ove godine uputili u saborsku proceduru najprogresivniji zakon za iskorištavanje punog potencijala konoplje čija je autorica Mirela Holy ... Cilj ovog prijedloga zakona jest iskoristiti aktualni trenutak i Hrvatsku učiniti državom predvodnicom u iskorištavanju svih potencijala konoplje, jer je tržište konoplje jedno od najbrže rastućih i najprofitabilnijih tržišta. Konoplja je primjenjiva u prehrambenoj, kozmetičkoj, tekstilnoj, kemijskoj, automobilskoj i drugim industrijama, a zbog spojeva koje sadrži, koristi se i u liječenju te ublažavanju negativnih posljedica cijelog niza vrlo teških bolesti - poručuju.

Čelnica Kluba zastupnika Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec svjesna je, kaže, kako njihov zakonski prijedlog neće biti prihvaćen jer za njega neće glasati zastupnici HDZ-a i desnih oporbenih stranaka.

- Prijedlog najvjerojatnije neće proći jer smo još uvijek takvo (konzervativno) društvo. Veliki iskorak predstavlja sama činjenica da smo uspjeli jednu takvu raspravu uvesti u parlament. Očekujem da naš prijedlog sutra prilikom glasanja u Saboru podrže zastupnici SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, GLAS-a, Centra… S druge strane, Vlada ne pokazuje nikakvu volju za naš zakonski prijedlog - kaže Posavec Krivec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 09:04