STRUČNJACI ZA JUTARNJI

Hoće li val sa zapada stići kod nas? Sinoptičar: ‘Čeka nas ljeto kakvo još nismo doživjeli‘

U DHMZ-u su nešto oprezniji: ‘Neki modeli prognoziraju kako će temperature sljedeći tjedan u Zagrebu biti 40 stupnjeva, a neki 28‘

Vrućine

Rijeka Po je presušila, u Portugalu se od utorka očekuju temperature do čak 45 stupnjeva i bjesne požari, a u Hrvatskoj smo početkom srpnja već preživjeli prvi ovogodišnji toplinski val.

I tjedni koji dolaze bit će vrući, osjetno topliji nego prvi dani ovoga tjedna. No koliko će temperature zapravo biti više i hoće li se toplinski val u Hrvatskoj ponoviti već sljedeći tjedan, ovisi o tome kojim modelima se priklanjate i kako ih tumačite.

- Aktualne nesnosne vrućine na zapadu Europe, sljedeći tjedan će, preko Italije, Francuske i Njemačke, zahvatiti i nas. No u ovom trenutku, modeli koji bi trebali egzaktno predvidjeti iznos temperatura za Hrvatsku su nepouzdani. Biti će zasigurno toplije nego ovoga tjedna, možemo čak reći i vruće. No o toplinskim valovima još je prerano govoriti. Neki modeli prognoziraju kako će temperature sljedeći tjedan u Zagrebu biti 40 stupnjeva, dok drugi isto tako uvjerljivi modeli prognoziraju 28 stupnjeva. I oba modela su jednako uvjerljivi - objašnjavaju iz DHMZ-a.

Meteorolozi napominju i kako je važno diferencirati između vrućina i toplinskih valova.

- Temperature iznad 30 stupnjeva ne znače nužno da nas je zahvatio toplinski val. Hoćemo li proglasiti toplinski val, ovisi o mnogim parametrima, no možda najviše o tome kakva je prosječna temperatura na nekom području kada ju usporedimo s periodom navodnog toplotnog vala. Uzrok najvećem broju zdravstvenih tegoba je nagla promjena temperatura, a ne nužno broj na termometru - pojašnjavaju iz DHMZ-a.

Toplinski val se inače definira kao razdoblje pretjerano vrućeg vremena koje može biti popraćeno visokom vlagom, posebno u oceanskim klimatskim zemljama. Iako se definicije razlikuju, toplinski val obično se mjeri u odnosu na uobičajeno vrijeme u tom području i u odnosu na normalne temperature u sezoni.

I dok su u DHMZ-u oprezni oko davanja projekcija za budućnost, bosansko-hercegovački meteorolog, inače zbog svojih grafova i hrabrih projekcija, popularan među hrvatskim stručnjacima, Nedim Sladić, siguran je kako nas čeka pakleno ljeto, kakvo još nismo doživjeli. I ne libi se dati prognoze.

- Europa u zagrljaju žestoke vreline. Na prikazu je jedan od mogućih scenarija prognozirane maksimalne temperature zraka za nedjelju, 17.07.2022. Vjerojatno će zapad Europe biti ublažen narednih dana, ali su izgledi za oko 40 °C i dalje tamo ogromni, pogotovo za Francusku, s obzirom na mean ensemble produkta na 850 hPa. Ponavljam, Veliku Britaniju još nikad nisam vidio u izotermi od 40 °C i vjerojatno je da bi ona bila ipak bliže maksimalcima do 35 °C, što je i dalje za njih puno. Kako god, vrućine zahvaćaju skoro cijeli kontinent - napisao je Sladić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06