PROLJETNA OFENZIVA

Hoće li hrvatski instruktori postati meta talibanskih napadača samoubojica?

Hrvatska vojska u Afganistanu u ovom trenutku ima čak 135 instruktora raspoređenih na području Kabula i na sjeveru zemlje
Gasinci, 260209.Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac i vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Brendon Mc Aloon na VP Gasinci pratili su vojnu vjezbu pripadnika Operativnog mentorskog tima-prvog mjesovitog americko-hrvatskog tima na celu s bojnikom Ivanom Galovicem koji ce biti upucen u Afganistan.Vojnici koji su u vjezbi glumili talibane.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos/CROPIX

Talibani su početkom svibnja započeli proljetnu ofenzivu na snage NATO-a u Afganistanu pod nazivom “Badar” u kojoj su meta NATO vojnici, afganistanske snage sigurnosti i državni dužnosnici. Talibani svake godine u svibnju pokreću proljetnu ofenzivu, a ova je dosad najkrvavija u deset godina prisustva stranih trupa u toj zemlji. Samo u travnju i svibnju talibani su ubili 110 stranih vojnika što je najviše u ovom razdoblju u posljednjih deset godina.

Hrvatska u ovom trenutku u Afgasnistanu ima oko 320 vojnika . U Oružanim snagama tvrde kako svake godine broj incidenata raste tijekom kraja proljeća i početkom ljeta pa tako i ove godine. No, tvrde kako su naši vojnici upoznati sa svim sigurnosnim problemima prije izlazaka iz kampova i spremni su na predstojeće događaje na terenu.

Talibani su i prije početka ove ofenzive promijenili taktiku napada na NATO snage. Povećana je inflitracija talibana u afganistansku vojsku i policiju, te su učestali njihovi teroristički napadi na NATO instruktore koji obučavaju afganistanske vojnike. Samo u travnju talibani “spavači” u afganistanskoj vojsci i policiji ubili su 14 NATO vojnika. Po istom principu prošlu subotu je taliban samoubojica ranio njemačkog generala, zapovjednika snaga ISAF-a za sjeverni sektor te ubio dva njemačka vojnika i guvernera tamošnje oblasti.

Ubojica se u odori afganistanske vojske probio do sobe za sastanke u guvernerovoj palači i aktivirao eksploziv. Ranije se na sličan način jedan taliban probio u palaču predsjednika Karzaia u vrijeme posjeta francuskog ministra obrane. No, u posljednji trenutak je spriječen u aktiviranju eksploziva.

Inflitracija talibana sa namjerom napada na NATO instruktore mogao bi postati i veliki sigurnosni problem za hrvatske vojnike u Afganistanu. Hrvatska vojska u Afganistanu u ovom trenutku ima čak 135 instruktora raspoređenih na području Kabula i na sjeveru zemlje.

U sklopu svojih zadaća hrvatski vojnici obučavaju pripadnike pješačke bojne afganistanske bojne, pripadnike inženjerije. U provinciji Balkh i distriktu Chahar Bolak 24 vojnika i 4 pripadnika MUP-a obučavaju civilne afganistanske policajce. U Kabulu pripadnici Hrvatske vojske zapovjedaju Školom vojne policije ANA-e. Tamo trenutno 17 hrvatskih vojnika obučava pripadnike afganistanke vojske za obavljanje vojnopolicijskih poslova. U Kabulu naši vojnici rade i u školi logistike, na kabulskom aerodromu 10 pripadnika Ratnog zrakoplovstva obučava pilote ANA-e na helikopterima Mi-17, a Središtu za združenu obuku 10 hrvatskih vojnika obučava topničke postrojbe ANA-e.

Prije nekoliko dana hrvatski vojnici preuzeli su obuku pripadnika Afgasnistanske narodne armije u Školi vojne policije u Kabulu. U školi je raspoređeno 17 hrvatskih mentora. Obuku trenutno prolazi 68 pripadnika Satnije VP 215. korpusa ANA-e, a planiran je, u narednim danima, početak obuke i za pripadnike VP 205. korpusa ANA-e, kao i 26 dočasnika ANA-e raspoređenih na dužnosti u Školi.

Obavještajnim i policijskim radom gotovo je nemoguće među stotinama Afganistanaca koji se prijavljuju za rad u vojci i policiji otkriti tko je zapravo pripadnik talibana. Stoga je i opasnost za instruktore koji obučavaju afganistanke vojnike veća. S obzirom da su talibanima prostori za obuku afganistanske vojske i njihovi instruktori postali glavne mete samoubilačkih napada očito je kako bi Škola vojne policije u Kabulu mogla postati zanimljiva meta a time i hrvatski instruktori.

U Ministarstvu obrane tvrde kako naši instruktori neće izalaziti na teren sa svojim učenicima. No, s obzirom na novu usvojenu talibansku taktiku i inflitriranje njihovih pripadnika u redove ANA-e, hrvatski vojnici mogu postati meta i unutar škole. Toga su svjesni i Oružanim snagama gdje tvrde da naši instruktori ne provode niti jednu zadaću, a da prethodno nisu detaljno upoznati s mogućim ugrozama od strane protivnika, s najnovijim stanjem same mentorirane postrojbe, kao i područja u kojem će se operacija provesti.

Ipak smatra se da najveća opasnost za hrvatske mentore predstavlja odlazak sa pripadnicima ANA-e na teren izvan kampova. U takvim obučnim operacijama prije nekoliko godina lakše je ranjen jedan hrvatski vojnik kod Kandahara, a krajem prošle godine je pucano na helikopter u kojem je hrvatski instruktor bio sa afganistanskim kolegom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:28