ZASLUŽNI GRAĐANIN

Hoće li HDZ dati trg partizanu i prvom ministru unutarnjih poslova, kojeg je progonio Karamarko?

Bio je antifašist, komunist i partizan, ali i žrtva Karamarkove borbe za preuzimanje HDZ-a

Josip Boljkovac

 Goran Mehkek/Cropix

Može li HDZ podnijeti da jednom antifašistu, komunistu i partizanu, ali i osnivaču HDZ-a dodijeli ulicu u gradu kojim vlada, pitanje je koje će se sutra postaviti na tribini u Karlovcu.

Riječ je o Josipu Boljkovcu, kojem je i posvećena tribina, a na njoj će između ostalih govoriti Stipe Mesić, Petar Fleković, Danko Plevnik i Anto Nobilo u 11h u hotelu Svrakovčić u Karlovcu. Uz njih će o Bojkovcu kao zaslužnom gradonačelniku, pod čijim je upravljanjem Karlovac najviše izgrađen u posljednjih 70 godina, govoriti i Nikola Mrkić, Miloš Eror i Mika Vuljanić, a o imenovanju trga ili ulice će odlučivati lokalni HDZ koji vodi gradonačelnik Damir Mandić.

Boljkovac je bio jedan od gradonačelnika Karlovca, upravljao je gradom od 1963. do 1969. godine, a tijekom tog je perioda izgrađen niz objekata u Karlovcu. Boljkovac je kao načelnik temeljne policije u Karlovcu sudjelovao 1963. i u razotkrivanju Rankovićeve afere prisluškivanja, a nakon toga postaje zastupnik u Saboru gdje je na mandatu do "hrvatskog proljeća", 1972. godine, kada se kao proljećar povlači s političke scene i prestaje biti članom SK. Dvadesetak godina kasnije opet je, na starom poslu, ovoga puta kao prvi ministar unutarnjih poslova i istaknuti član vladajuće stranke.

No, Boljkovac je bio i žrtva Karamarkove borbe za preuzimanje HDZ-a pa je 2011. godine uhićen pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjene na području Karlovca nakon Drugog svjetskog rata. Karamarko je tada potenciranjem tvrdog revanšističkog nacionalizma htio proganjati one koji su mogli biti odgovorni za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata te je takvom politikom, uz suradnju Milijana Brkića, postao predsjednik HDZ-a.

Boljkovac je tada bio, činilo se Karamarku, ministru unutarnjih poslova, idealna meta. No, pokazalo se da su optužbe protiv njega lažne i da Boljkovac nije ni bio u Karlovcu niti je ikako povezan s ubojstvom nekoliko imućnijih Karlovčana nakon Drugog svjetskog rata. Ali, svima je u sjećanju ostalo kako 91-godišnjeg čovjeka, koji se kreće uz pomoć štaka, nema namjeru bježati, niti raspolaže oružjem, hapse pripadnici specijalne policije skriveni iza fantomki.

Tijekom Boljkovčeva mandata kao gradonačelnika izgrađena je sportska dvorana "Mladost", autobusni kolodvor, brza cesta, kompleks nove bolnice, crkva Sv. Josipa, hotel Korana, pruge u gradu su dignute na nadvožnjake, tvrtke kao "Jugoturbina", "Josip Kraš", "Kordun" i "Karlovačka pivovara" doživljavaju procvat i Karlovac postaje razvijen grad. Boljkovac je, naravno, bio zaslužan i u obrani zemlje tijekom rata 1991. godine, ali nije dobio priznanje grada kojem je najviše dao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:19