RASKOL OKO ČAČIĆA

HNS se bori za Savkine kćeri i zetove koji ruše stranku u svome stanu

Dosta mi je toga da govore o meni kao o produktu obiteljskih veza, rekla je Savka Kučar-Dragičević

Morate znati kako je nemoguće uspoređivati politički značaj Savke Dabčević-Kučar i njezinih kćeri i muževa. Članovi obitelji Dabčević-Kučar su dugogodišnji članovi i članice HNS-a, ali nisu angažirani i, koliko god ih poštujemo, njihov utjecaj u HNS-u je zanemariv”, komentar je HNS-ova dužnosnika nakon posljednjih informacija prema kojima su nasljednici Savke Dabčević-Kučar, koja je s Mikom Tripalom ustanovila ovu stranku, skloni podržati Radimira Čačića i njegovu Narodnu stranku - reformiste. Privremeno sjedište “reformista” je u stanu Jasne Kučar-Kopić i njezina muža Zorana Kopića, koji je zahvaljujući Čačiću prije dvije godine postao član Uprave Plinacroa. Kada su to saznali iz HNS-a, Kopiću su dali ultimatum - ili mi ili Čačić - no on je odlučio čekati razvoj situacije. “Što se nas tiče može otići”, kažu u HNS-a.

Optužnica i zatvor

Ipak, vidljivo je da bi zbog imidža stranke, u HNS-u Savkine nasljednike željeli zadržati na svojoj strani. Uostalom, riječ je o četiri, u hrvatskim prilikama, prilično uspješne osobe: Savki i Jasni (kćerima bivše liderice HNS-a) i njihovim muževima Tomislavu Dragičeviću i Zoranu Kopiću. Za razliku od kćeri, njihovi supruzi u posljednje vrijeme imaju dosta problema.

Tomislavu Dragičeviću, dugogodišnjem direktori Ine, prijeti zatvorska kazna

Savka Kučar-Dragičević (59) na čelo Agencije za zaštitu okoliša došla je 2003. i bitno utjecala na izgled ove institucije. U jedinom intervjuu iz 2007. predstavila se kao emancipirana osoba:

“Imam već izvjesne godine iza sebe i dosta mi je toga da kojekakvi tipovi govore o meni kao o produktu obiteljskih veza”. Njezin je suprug Tomislav Dragičević, dugogodišnji direktor Ine. Početkom 2013. Općinsko državno odvjetništvo je podignulo optužnicu protiv njega, prijeti mu zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Odgovoran za gubitak

U nešto povoljnijem položaju je Zoran Kopić kojega je Čačić iz HPB-a prebacio u Plinacro. Kopića se smatra odgovornim za gubitak oko dva milijuna kuna, koliko je početkom travnja 2012. u ime Plinacroa uložio u novčani investicijski fond splitskog ST Investa, koji je propao već u lipnju. Kopić je dao kratku izjavu: “Potvrđujem vam da je udruga privremeno na mojoj kućnoj adresi”. Najmanje poznata Savkina nasljednica je njezina mlađa kći Jasna koja radi u Zvijezdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05