TEŠKI PREGOVORI

HNS: Razgovaramo sa SDP-om, ali nismo za dugoročni savez

Deklaraciju su potpisali Josipović, Hrelja, Bregovac, Beljak i Bernardić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak još je prije mjesec dana odbio prijedlog koji mu je na stol stavio predsjednik SDP-a Davor Bernardić da potpišu dokument o zajedničkom izlasku na izbore u sljedeće četiri godine, što bi uključilo iduće parlamentarne izbore, te iduće lokalne, a da tek potom otpočnu razgovore o suradnji na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju.

Kako nam je još tada prepričavao jedan od visokih dužnosnika HNS-a, Vrdoljak je otklonio preuzimanje obaveze sudjelovanja u takvom političkom savezu iz više razloga. Prvi je nepredvidivost političkih zbivanja, a drugi razvoja samih stranaka i njihovih politika.

- Tko može reći da za šest mjeseci opet nećemo imati parlamentarne izbore? Isto tako ova Vlada može izdržati do kraja mandata. I tko zna što će se događati u HNS-u za godinu dana, a kamo će ići SDP? - rekao je naš sugovornik i naglasio da si HNS mora ostaviti veći manevarski prostor. Postoji i druga prepreka sklapanju dugoročnog sporazuma sa SDP-om, a to je namjera HNS-a da se pozicionira kao stožerna stranka političkog centra koja će, ako se stvore takve okolnosti, oko sebe okupljati druge stranke.

- Intenzivno razgovaramo s kolegama iz SDP-a. Mi, naravno, pozdravljamo svako okupljanje ljevice u Hrvatskoj i Hrvatskoj je potrebna snažna socijaldemokracija, isto kao što joj je potreban i jak građansko-liberalni centar - kazao je jučer Vrdoljak komentirajući Deklaraciju koju su na incijativu SDP-a potpisali šefovi SDP-a Davor Bernardić, HSU-a Silvano Hrelja, Hrvatskih laburista David Bregovac i stranke Naprijed, Hrvatska Ivo Josipović.

- Nama su danas fokus lokalni izbori i priuštiti što većem broju građana pristojan život, upravo onakav kakav imaju građani u sredinama koje vode čelnici iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata. A Deklaraciju ćemo, kada je dobijemo, razmotriti na stranačkim tijelima, raspraviti s našim partnerima liberalima iz IDS-a i kolegama iz SDP-a reći vrlo jasan stav - zaključio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 04:22