‘NESHVATLJIVO‘

HND: ‘Poražavajuće da službeni Zagreb prima predsjednika čiji režim progoni novinare‘

HND također neshvatljivim drži što će se „s takvim čovjekom” susresti najviši predstavnici Hrvatske

Recep Tayyip Erdogan

 Andrej Isakovic/Afp

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u srijedu poražavajućim činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čiji režim, kako navodi, progoni novinare.

„HND poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne”, navodi se u priopćenju.

HND također neshvatljivim drži što će se „s takvim čovjekom” susresti najviši predstavnici Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Sumnjamo da će kod moćnog turskog vladara hrvatski predstavnici protestirati ili mu bar prigovoriti zbog progona novinara i novinarki u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja”, dodaje se i poručuje kako bi možda "mnogi domaći političari rado htjeli, poput turskog predsjednika, novinare staviti pod kontrolu zbog kritičkih izrečene riječi".

Pozivajući se na izvješća organizacija popust Amnesty Internationala, HND na kraju "sa žaljenjem konstatira da hrvatski političari time pokazuju da ih demokratskih standardi zapravo i ne zanimaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:35