SPORNA SNIMKA

HND i SNH osudili potez HRT-a: ‘To je sumrak informativnog javnog servisa‘

Oštro osuđuju nedopustivo ponašanje zbog puštanja snimke umiruće žene žrtve nasilja u Splitu u sklopu ‘Dnevnika‘

HND

 Ronald Gorsic/Cropix

Ogranak HND-a na HTV-u i Sindikat novinara Hrvatske objavili su priopćenje u kojem oštro osuđuju nedopustivo ponašanje urednika Informativnog medijskog servisa Hrvatske televizije zbog puštanja snimke umiruće žene žrtve nasilja u Splitu u sklopu njihova središnjeg "Dnevnika".

"Nakon nedopustivog propusta odgovornih urednika Informativnog medijskog servisa Hrvatske televizije, javnog servisa, koji su za razliku od onih s komercijalnih televizija i ostalih medija 30. studenog 2021. u središnjem 'Dnevniku' objavili snimak umiruće žene žrtve nasilja, umjesto da promptno reagira isprikom, programsko vodstvo i pojedini urednici HRT-a svojim priopćenjem i izjavama brane neobranjivo.

Snimak umiruće žene na podu trgovine i njezina krvnika ponavljala se u 'Dnevniku' tri puta (i to bez objave izvora i upozorenja da slijede uznemirujući kadrovi), uz obrazloženje kako su puštena 'tri vrlo kratka kadra u trajanju od po 3 sekunde, pritom zamaglivši lica kako se ne bi otkrivali identiteti' te da je riječ o profesionalnom izvještavanju. Proglasiti profesionalno korektnim i moralno opravdanim objavljivanje bilo kako obrađene snimke agonije i umiranja jednog ljudskog bića agonija je zdravog razuma i sumrak informativnog javnog servisa", stoji u njihovu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03