ŠTETAN ZAKON

HND apelira na zastupnike u Saboru da glasaju protiv uvođenja novog kaznenog djela

‘Ovim se zakonom široko otvaraju vrata da policija ili DORH mogu od novinara zaplijeniti i pretražiti mu sredstva komunikacije‘

Hrvoje Zovko

 Ranko Šuvar/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u četvrtak klubove saborskih zastupnika da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog djela koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje ocijenivši to udarom na novinarsku profesiju i javni interes.

HND-a kao krovna novinarska organizacija u Hrvatskoj smatra da su predložene odredbe štetne te poručuje da njihov stav nimalo ne mijenja dodavanje stavka prema kojem bi novinari bili izuzeti od kaznene odgovornosti u slučaju da dođu do zabranjenih informacija.

"Uvođenje novog kaznenog djela svejedno bi imalo zastrašujuće posljedice na novinarsku profesiju, a time i interes javnosti", poručuje HND u priopćenju.

Ovim se zakonom, kako navode, široko otvaraju vrata da policija ili DORH mogu od novinara zaplijeniti i pretražiti mu sredstva komunikacije poput mobitela ili osobnog računala, pretražiti mu elektroničku poštu i slično.

Predlagatelj uporno tvrdi da se neće kazneno goniti novinara, ali zašto mu ne bi mogli oduzeti i pretražiti mobitel kako bi vidjeli s kim je komunicirao i od koga je dobio podatke kako bi se onda na osnovi toga kazneno gonilo novinarski izvor? Imaju opravdan razlog, zar ne? Na papiru je. Objavljen.

Najave izmjena kaznenih zakona, koji su organski zakoni koji državnim tijelima daju snažne represivne ovlasti i ključni su za vladavinu prava u svakoj državi, zbog dnevnopolitičkih događaja i u svrhu prikrivanja moguće političke korupcije, s pravom su uznemirile novinarsku struku, ali i cijelu javnost, poručuje HND.

Povod je apsolutno neprihvatljiv, tako da je preporuka HND-a da se odustane od mijenjanja odredaba o javnosti, odnosno tajnosti kaznenog postupka.

Hrvatska od 2013. godine ima uravnoteženu regulativu o pitanju javnosti u kaznenom postupku koja uvažava sve relevantne interese i međunarodne zahtjeve.

Stoga zakone ne treba mijenjati, nego ih treba primjenjivati, ističe HND.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:36