PRAVA PACIJENATA

HLK: ‘Jasna Karačić i njezina udruga nisu proslijedile niti jednu prijavu pacijenata‘

Liječnička komora i hrvatsko liječništvo zainteresirani su za pitanja prava pacijenata, ističu u priopćenju
Zgrada i prostorije Hrvatske liječničke komore
 Davor Pongracic/Cropix

Premda je Hrvatska liječnička komora kroz svoja tijela u posljednjih nekoliko godina obradila više stotina različitih pritužbi institucija i pojedinaca, gospođa Jasna Karačić i Udruga za promicanje prava pacijenata nisu HLK-a dostavile niti jednu prijavu koja bi se mogla povezati s propustima liječnika, priopćeno je iz Hrvatske liječničke komore.

Jasna Karačić, državna službenica zaposlena u Ministarstvu zdravstva, istovremeno i predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, iznijela je u javnosti niz neistina vezanih uz postupanje Hrvatske liječničke komore s pritužbama na postupke liječnika. U izjavi Slobodnoj Dalmaciji gđa Karačić neistinito tvrdi da se Liječnička komora oglušila na nekoliko stotina prijava pacijenata za liječnički nemar ili pogrešku koje su gđa Karačić i njezina udruga uputile Komori, te također neistinito tvrdi da im HLK nije odgovorila na te prijave pacijenata, dodaje se u njihovom priopćenju.

Istina je da gđa Karačić i njezina udruga u nekoliko proteklih godina nisu Liječničkoj komori proslijedile niti jednu prijavu pacijenata, ističe se u priopćenju Hrvatske liječničke komore te se dodaje da je udruga HLK-u uputila tek tri dopisa e-mailom kojima su tražili određene informacije o disciplinskim postupcima. Prvi dopis je iz veljače 2018., drugi iz svibnja 2018., a posljednji je Komora zaprimila prije nekoliko dana. Oba dopisa iz 2018. imaju identičan sadržaj i na njih je HLK odmah odgovorila, kao što će uskoro odgovoriti i na dopis iz rujna ove godine.

Sve predstavke i pritužbe koje HLK zaprimi prolaze propisanu proceduru, svim podnositeljima predstavke je odgovoreno, a većina predmeta je riješena, dok je manji dio još u obradi, ističe se u priopćenju HLK-a.

Imajući ovo u vidu, Hrvatskoj liječničkoj komori je neshvatljivo zašto Udruga za promicanje prava pacijenata i njezina predsjednica gđa Karačić nisu svih ovih godina proslijedile Komori stotine pritužbi pacijenata i zašto nisu na taj način zaštitile prava pacijenata. HLK postavlja javno pitanje gdje se nalaze te stotine prijava pacijenata koje su zaprimile gđa Karačić i njezina udruga?

Liječnička komora i hrvatsko liječništvo zainteresirani su za pitanja prava pacijenata kao i da zdravstvena skrb koju liječnici pružaju svakom pacijentu bude stručna, etična i kvalitetna.

Pored toga, Komora s dubokom zabrinutošću gleda na situaciju sukoba interesa u kojoj prava pacijenata pred različitim zdravstvenim institucijama brani državna službenica u Ministarstvu zdravstva, koje je nadležno za sve te zdravstvene institucije, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:39