ZIMA POKAZUJE ZUBE

Hladni val stigao u Hrvatsku, izmjereni dvoznamenkasti minusi: Olujna bura pojačava dojam hladnoće

Prema posljednjim informacijama HAK-a zbog olujnog vjetra za sav je promet zatvorena dionica Jadranske magistrale između Karlobaga i Svete Marije Magdalene
 Dragan Matic/Cropix

Hrvatska se jutros probudila u debelom minusu. Najniža temperatura od -15.8 zabilježena je u 7 ujutro na Zavižanu, a na Puntijarki je izmjereno -13.5, dok je -11 bilo u Bednji, Ogulinu, a minus 10 u Slunju i Delnicama. Negativan predznak imaju temperaure i duž obale. U Rijeci je izmjereno -1,8 stupnjeva, u Šibeniku -1.4, a u minusu su i Poreč, Krk, Zadar, Split...

Vjetar na kopnu uglavnom je slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Slavoniji i Baranji sjeverozapadnjak bi mogao imati i jake udare. Na Jadranu puše umjerena i jaka bura koja je izraženija na sjevernom dijelu gdje će olujni udari biti česti, a pod Velebitom su mogući i orkanski.

image
DHMZ

Prema posljednjim informacijama HAK-a zbog olujnog vjetra za sav je promet zatvorena dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. A zbog niskih temperatura postoji opasnost od poledice.

Na svu sreću je suho, štoviše, pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske. Najviša dnevna temperatura od -5 do 0, a na Jadranu između 4 i 8 stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak. U nastavku dana oblačit će se s jugozapada, zbog ciklone koje će se premještati južnije od naših krajeva, no zadržat će se većinom suho.

image
Zagreb prognoza
DHMZ
image
Osijek prognoza
DHMZ

I za vikend će biti stabilno, ali još hladnije, i do -9, u nizinama unutrašnjosti, ispod -10 u gorju. Hladno će biti i uz obalu, i do -5, na riječkom području, vrlo vjerojatno u subotu ujutro, u Splitu -2, javlja N1.

image
Rijeka prognoza
DHMZ
image
Split prognoza
DHMZ

U hladnom smo valu, koji će se još i intenzivirati, stoga ne čudi da je na snazi visok stupanj upozorenja na hladnoću. DHMZ je postojeći val okarakterizirao kao vrlo opasan po zdravlje svih nas.

Čini se da bi nam od srijede mogao početi pritjecati nešto topliji zrak, no još je prerano za precizne prognoze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:39