ZAHTJEVNA AKCIJA

HGSS spasio šestero stranaca na Paklenici: Odronilo se kamenje sa stijene, dvije su osobe teže ozlijeđene

Jedan teško unesrećeni pronađen je u ležećem položaju s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice

Spašavanja unesrećenih

 HGSS

Dežurni članovi HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica dobili su danas u 11.45 sati dojavu da se u kanjonu Velike Paklenice dogodila nesreća u kojoj su dvije osobe teže ozlijeđene.

Odmah su stupili u kontakt s dežurnim članom stanice Zadar, s kojim je dogovoreno da se angažira helikopter iz zračne baze Divulje.

U 12.15 sati, prva ekipa dolazi na mjesto nesreće koje se nalazi na planinarskoj stazi prema Anića kuku u ravnini s Brahmovim smjerom (cca 50 metara ispod same stijene), gdje pronalaze grupu od šest stranih državljana koji daju informaciju da se odronilo kamenje iz stijene iznad njih te da su tri osobe ozlijeđene.

image
HGSS

Jedan teško unesrećeni pronađen je u ležećem položaju s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice, sumnjom na prijelom zdjelice te u stanju šoka. Isti je stavljen na nosila te je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje helikopterom. U 13.47 sati i u svjesnom stanju podignut je u helikopter koji ga je transportirao u vojnu baza Zemunik te dalje na bolnicu.

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina po tijelu. Muškarac je marinerovom nosiljkom transportiran do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predan djelatnicima ZHM Zadarske županije. Treća unesrećena imala je manje ozljede, a spustila se u pratnji spašavatelja.

U navedenoj akciji su sudjelovali članovi HGSS stanica Ogulin, Bjelovar, Zadar i Zagreb, dva člana N.P. Paklenica i jedan gorski spašavatelj iz Češke koji je bio u grupi s unesrećenima.

image
HGSS
image
HGSS
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:04