USPJEŠNA AKCIJA

HGSS spasio oca i dvoje djece, na brdo krenuli bez ikakve opreme, pogledajte što je muškarac imao obučeno

Bili su posve neopremljeni, bez ruksaka, dodatne odjeće, bez vode i hrane, bez rasvjete, u posve neadekvatnoj obući

Akcija spašavanja izletnika

Još jedna uspješna akcija spašavanja je iza Hrvatske gorske službe spašavanja, ali i još jedna priča o tomu kako izletnici i turisti planine shvaćaju olako, pa na njih stižu krajnje nepripremljeni.

HGSS Stanica Split u srijedu navečer, oko 21.50 sati dobila je poziv zbog troje njemačkih državljana koji su se izgubili na brdu poviše Marušića kod Omiša. Odmah po dojavi na teren izlaze četiri člana Ispostave Omiš koji kreću prema njima iz Marušića dok je troje članova Stanice Split krenulo s druge strane, iz zaseoka Donje Tafre. Prethodno je uspješno uspostavljen kontakt s unesrećenima koji su poslali svoju lokaciju.

Na koncu, turisti, otac i dvoje maloljetne djece, pronađeni su na markiranoj stazi prema Kosmatici, oko 23.30 sati. Zatečeni su u vidno iscrpljenom stanju, dehidrirani i prestrašeni. Na ovaj izlet krenuli su oko 15 sati, po velikoj vrućini, posve neopremljeni, bez ruksaka, dodatne odjeće, bez vode i hrane, bez rasvjete, u posve neadekvatnoj obući – otac je bio u sandalama!, javlja HGSS.

image

Otac je bio obučen u sandale

Spašavatelji su im dali vode, utoplili ih, te ih otpratili do vozila, a potom i do apartmana.

Ovo je još jedno upozorenje svima koji namjeravaju razgledavati okolicu i ići na izlete da se informiraju o stazi kojom žele ići, provjere vremensku prognozu, pripreme adekvatnu odjeću i obuću, ponesu dovoljno vode (čak i viška!), te hrane, jave smjer kretanja, a svakako da izbjegavaju šetnju po visokim temperaturama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:23