VELIKA POTRAGA

HGSS, PSI, PET LETJELICA, VATROGASCI... Svi već tri dana traže nestalog čovjeka, jedini im je trag krvavi sendvič: 'Može preživjeti još 2-3 dana...'

 
 HGSS

Sve raspoložive snage s više od 60 ljudi i dalje pretražuju područja kaštelanske zagore kako bi pronašli 82-godišnjeg Marijana Ljubića iz Kaštel Lukšića koji se prije tri dana udaljio iz svoje obiteljske kuće u Kaštelima.

Vremešni Kaštelanin otišao je iz svoga doma još u srijedu, a nakon što ga je obitelj bezuspješno pokušala naći, i nakon što je stigla informacija kako je starac viđen kod Bašićevog tora na Kozjaku, angažirana je Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Split, a pretpostavilo se kako se starac uputio u svoje rodno mjesto, zaselak Ljubići, pokraj Vučevice.

Potraga na Kozjaku od početka je bila zahtjevna zbog teškog i nepreglednog terena pa se u nju uključio i helikopter HRZ-a, kao i kaštelanski vatrogasci te planinari, a nije prekinuta ni tijekom protekle dvije noći, a u petak i subotu je nastavljena još jačim intenzitetom.

- U ovom trenutku, pomoć dosadašnjim tragačima došli su dati i HGSS-ovci iz stanica i ispostava iz obližnjih gradova Šibenika, Makarske, pa čak i s područja Delnica, Ogulina, Karlovca i Čakovca. U potragu su uključeni i psi, i to njih šest, kao i pet bespilotnih letjelica. Tu su i vatrogasne snage iz Solina, Kaštela, Vranjica i Vučevice te obiteljski prijatelji i poznanici. HGSS koordinira akcijom u vatrogasnom domu u Vučevici. U tri dana iznimno zahtjevne potrage prošli smo jako puno terena za koje smo doznali kako su bili poznati nestalom čovjeku. Nije lako ljudima na terenu jer puše jaka bura, a i samo područje je zahtjevno. On se tim putevima kretao često u svojoj mladosti, a danas su oni obrasli i zapušteni su.

Međutim, tragovi obuće koje smo uočili naveli su nas do autoputa gdje je ovaj čovjek zadnji put i viđen. On je došao do autoceste koju vjerojatno nije mogao preći, pa su ga uočili djelatnici HAC-a i prevezli ga do najbližeg mjesta odakle se ide prema Ljubićima, a pritom vjerojatno ne znajući da se radi o nestaloj osobi. S obzirom da je bilo 18.15 sati, dakle već je pao mrak, čovjek je vjerojatno nastavio put prema svome selu i od tad mu se gubi svaki trag. Upravo na tom području pronašli smo i sendvič na kojemu su bili otisci krvi, i pretpostavljamo da je bio njegov, a krv je nastala uslijed ogrebotina po rukama jer se radi o šumovitom i obraslom području.

Upravo smo najveći dio potrage proveli na tom terenu, dakle od Vučevice do Ljubića. Teren je jako zahtjevan, pun šikare, jama, međutim, nećemo odustati - kaže nam šef splitskog GSS-a Frane Bebić navodeći kako su opasnost po život ovog čovjeka dosta niske noćne temperature koje su tek stupanj, dva veće od nule.

- Po našim iskustvima, osobe s ovoliko godina bi te temperature mogle preživjeti pet do šest dana i vjerujemo kako će potraga dati uspjeha. I danas je trebao poletjeti avion, no odustali smo zbog bure. Potragu nastavljamo i u nedjelju - potvrdio nam je Bebić i pozvao sve građane koji imaju bilo kakve informacije o nestaloj osobi da se jave na broj 112.

Inače, Marijan Ljubić visok je 180 cm, mršave građe s gustom prosijedom kosom, a pati od demencije. U trenutku nestanka na sebi je imao tamnoplavu vestu, traper hlače i crvene tenisice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:23