KAKVI JUNACI

Herojski podvig nizozemske obitelji: Od požara obranili otočić kod Lastova

Hrabri Pieter i njegov sin Pier iskrcali su se na obalu - punih sat vremena obuzdavali su požar i kontrolirali rubove požarišta

Pieter i sin Pier van den Akker gasili su požar na otočiću Mladine

 Park prirode Lastovsko otočje/FACEBOOK

Članovi obitelji van den Akker redoviti su posjetitelji Lastova i svoj odmor često provode krstareći Jadranom u iznajmljenoj jedrilici. Dana 27. srpnja usidrili su se pokraj otočića Mladine i poznate pješčane plaže Saplun. Tu večer Lastovsko otočje zahvatilo je snažno nevrijeme, prava ljetna nevera.

Promatrali su je sa svoga broda kad su čuli glasnu grmljavinu i ugledali munju koja udara ravno na otočić Mladine, pri čemu je oko 20 sati izbio požar. Pieter Johannis van den Akker odmah je javio policiji, a neposredno nakon toga počela je padati kiša koja je mali požar držala pod kontrolom skoro dva sata. Cijelo to vrijeme obitelj je promatrala lagano tinjanje i dogodilo se ono čega su se pribojavali - kiša je prestala, vjetar je okrenuo smjer i požar se razbuktao.

Hrabri Pieter i njegov sin Pier potom su se iskrcali na obalu - punih sat vremena obuzdavali su požar i kontrolirali rubove požarišta. U trenutku kad je shvatio da se njegova obuća počela rastapati, stigli su vatrogasci iz DVD Lastovo, koje su doveli čuvari Parka prirode Lastovsko otočje. Gospođa Annemarie i njezine kćeri Zara te Lieve pratile su s plovila situaciju i policiji javljale razvoj događaja.

Kad su upitali ovu odvažnu obitelj odakle im hrabrost i znanje za gašenje požara, gospodin Pieter Johannis rekao je kako je odrastao na nizozemskom selu gdje su nakon žetve često palili polja stoga dobro zna kako držati požar pod kontrolom. Na pitanje kako ih je pustila da idu sami u borbu protiv požara, gospođa Annemarie je odgovorila kako ima potpuno povjerenje u supruga i sina jer vole prirodu, imaju iskustva i zna da ne bi napravili ništa krivo.

Inače, plaža Saplun na nenaseljenom otočiću Mladine pripada skupini otoka Lastovnjaci koji se nalaze u Parku prirode Lastovsko otočje. Ističe se svojom bajkovitom ljepotom, biserno bijelim pijeskom, kristalno čistim morem i borovinom koja radi gusti hlad stvoren za odmaranje uz zvuk cvrčaka.

- Sretni smo što će i dalje tako ostati zahvaljujući našim gostima koji su se našli u pravo vrijeme na pravome mjestu i brzoj intervenciji naših vatrogasaca i čuvara prirode - zaključili su iz Parka prirode Lastovsko otočje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:42