ODBOR ZA USTAV

HDZ-u trebalo samo 90 sekundi da ‘ubije‘ raspravu o izbornim jedinicama. Zapljeskao im i šef SDP-a

Na sjednici se trebalo raspravljati o zahtjevu oporbe da im Vlada omogući sudjelovanje u izradi novog Zakona o izbornim jedinicama

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav,Poslovnik i politicki sustav Dražen Bošnjaković 

 Damjan Tadic/Cropix

Današnja sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav završila je prije nego što je počela! Predsjedniku Odbora Draženu Bošnjakoviću (HDZ) trebalo je samo 90 sekundi da uz pomoć stranačkih kolegica i kolega minira oporbeni prijedlog i zaključi sjednicu Odbora.

Članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas su trebali raspravljati samo jednoj točki dnevnog reda - o postupku donošenja izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i Zakona o izbornim jedinicama. Današnja sjednica s takvim dnevnim redom sazvana je na zahtjev trećine članica i članoiva Odbora.

Bošnjaković je proglasio kraj sjednice nakon što je sa svojom stranačkom kolegicom Marijom Jelkovac odigrao "dupli pas".

Ona je uložila prigovor na predloženi dnevni red današnje sjdnice, a Bošnjaković je njen prigovor stavio na glasanje. Kako HDZ ima većinu u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav jasno je da je prigovor zastupnice Jelkovac usvojen većinom glasova.

Na koncu je predsjednik SDP-a i član Odbora Peđa Grbin odlučio pljeskom prokomentirati jutrošnju akciju HDZ-a.

Na današnjoj sjednici Odbora trebalo se raspravljati o zahtjevu oporbenih stranaka da im Vlada, odnosno HDZ-ova parlamentarna većina omogući sudjelovanje u izradi novog Zakona o izbornim jedinicama.

Podsjetimo, zbog kršenja odredbi da broj glasača po izbornim jedinicama može varirati do najviše pet posto, Ustavni sud je zaključio kako glasovi birača ne vrijede jednako u svim dijelovima zemlje, te je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine.

Prije dva tjedna svi su se opozicijski Klubovi zastupnika u Saboru složili oko pet zahtjeva koji se tiču izmjena Zakona o izborima zastupnika i Zakona o izbornim jedinicama.

Ukratko, oporba je zatražila da Vlada odmah imenuje stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga novog zakona, da se u tu radnu skupinu najmanje trećina stručnjaka imenuje na prijedlog oporbenih Klubova zastupnika, te da se pri "crtanju" novih granica izbornih jedinica maksimalno poštuju postojeće administrativne granice županija, gradova i općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:47