PRATITE UŽIVO

HDZ se obrušio na Milanovića: ‘Znali smo da želi hapsiti, ali nismo znali da želi Hrvatima čak i otimati djecu!‘

Uživo pratimo predizborne događaje i kandidate te predstavljanja koalicija...

Plakat SDSS-a išaran u Sopotu

 Portal Novosti

NOVO 18:00 - HDZ se oglasio na Twitteru i uz video isječak Zorana Milanovića u kojem ovaj kaže da nakon izbora treba ‘pohapsiti sve i uzeti im djecu za taoce‘, napisao:

‘Pohapsiti ih sve i uzeti im djecu za taoce.‘ To je kakvu bi Milanović htio. Znali smo da kršitelj Ustava želi i hapsiti i tužiti i presuđivati, ali nismo znali da želi Hrvatima čak i otimati djecu. A boji se dati ostavku i sučeliti se s Andrejem Plenkovićem.

U komentarima su se javili neki građani koji su HDZ-u zamjerili što su objavili tek djelić Milanovićeve izjave bez naznačenog konteksta te im poručili da ‘znaju oni dobro što im je Milanović htio reći‘.


15:35 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić oštro je u petak osudio propucavanje automobila novoimenovanom glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću upozorivši da se stvara atmosfera kaosa koja bi se mogla odraziti na turističku sezonu.

"To je za svaku osudu. Nije dobro da se stvara ovakvo ozračje u hrvatskom društvu, puno puta sam rekao da je mala granica između političkog kaosa, verbalne destrukcije i strašne difamacije i uvreda kojima danas svjedočimo, a žrtve su im članovi HDZ-a", rekao je Bačić upitan za komentar neslužbene vijesti da je Turudiću propucan automobil.

Rekao je i da HDZ nastoji umiriti situaciju jer je Hrvatska sređena država i nije dobro stvaranje dojma o ustavnom udaru.

Istaknuo je donedavna stajališta i ocjene brojnih međunarodnih agencija, koje su Hrvatsku proglašavale najsigurnijom državom u Europi, što je bilo sjajno odredište za turizma. "Te iste agencije danas nas gledaju na drugačiji način, kao državu koja nije tako sigurna i stabilna", rekao je Bačić.

Ocijenio je da od cijele te situacije Putin i Rusi trljaju ruke jer se jedna etablirana, snažna europska država dovodi do nestabilnosti. "Turisti su vrlo plahi i u ovom nam trenutku to može ugroziti turističku sezonu", upozorio je, uvjeren da će vijest o propucavanju Turudićeva vozila odjeknuti diljem Europe.

Milanović najviše pridonosi političkom kaosu

Istodobno je uputio poziv pojedinim političkim akterima da prestanu s destruktivnim obračunavanjem sa suparnicima jer će napraviti prije svega štetu Hrvatskoj. "Valjda ni njima nije cilj da ovu zemlju spale kako bi kasnije upravljali zgarištem", primijetio je Bačić.

A stvaranju političkog kaosa, po njegovoj je ocjeni najviše pridonio predsjednik Republike Zoran Milanović u izbornoj utakmici u kojoj ne smije biti jer ga je na to upozorio Ustavni sud i DIP.

Ponovno ga je pozvao da podnese ostavku i izjednači se sa svim drugim kandidatima ako hoće na parlamentarne izbore. "Pozivam ga da dođe u moju 10. izbornu jedinicu i da tu ukrstimo koplja. Mi ćemo izaći s našim postignućima i referencama i našom vizijom Hrvatske, on sa svojom, pa neka birači odluče", rekao je Bačić.

Ovako, pojasnio je, nisu svi u istom položaju jer Milanović zloupotrebljava poziciju predsjednika države i ulazi u utakmicu koja nije njegova.


14:40 Nakon Milanovićevih optužbi oglasio se i prozvani brat ministra Butkovića, Benjamin.

"Gospodin Zoran Milanović svjesno iznosi neistine i širi netočne i neprovjerene informacije. Tvrtka koja je osnovana 2014. godine ne ostvaruje nikakve prihode od državnih tvrtki ili drugih pravnih osoba kojima je osnivač država", naglasio je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:31 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković opovrgnuo je u petak optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića o poslovanju njegova brata s državnim tvrtkama, ustvrdivši da se radi o lažima, i poručio da ga se to više ne pita.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:53 - Predsjednik Zoran Milanović je u Vinkovcima dao izjavu za medije u kojoj je govorio o mogućnosti da Ustavni sud promijeni datum izbora.

- Ovo što su dosad napravili ima elemente državnog i ustavnog udara. Datum izbora određuje predsjednik Republike. To je ustavno pravo. Nikakav Ustavni sud ne može svoje nečiste prste gurati u to ni u kojim okolnostima osim elementarne nepogode, izvanrednog stanja koje nitko nije proglasio niti hoće... Zato ne odlazim s ovog mjesta. Ovakve namjere cijelo vrijeme čitam. kada bih dao ostavku, oni bi istog trena proglasili izvanredno stanje, manipulirali datumom izbora i u dogovoru s Plenkovićem raspisali nove izbore. To je teroriziranje građana. Neka se usude donijeti odluku o promjeni datuma izbora, neće dobro završiti. Ovo je histeričan, grčevit pokušaj osujećivanja. Ja nemam stvarne ovlasti, nemam novac, nemam silu, ne mogu izvesti vojsku na ulice... Oni traže da predsjednik tu bude nakon izbora i nekome da mandat. Kolinda Grabar Kitarović je isto izvela ustavni udar. Izjava Šeparovića i njegove bande... on bi mijenjao datum izbora? Raspisao sam izbore u ustavnim rokovima. Nikakva privatna klika ni kumstvo pijanog Šeksa to ne može mijenjati. Oni uvijek bez posljedica mogu donijeti takvu odluku. Kada i tko će i u kojem roku biti izbori ako neće biti 17.? Vidim, njušim.. Hoćemo na izbore mjesec dana kasnije, ili ćemo sada čekati deveti mjesec? Zla namjera da se zemlja destabilizira, a kao destabilizatora se proglašava čovjeka koji kao predsjednik Republike predstavlja volju birača. Ovo je upozorenje svim građanima: pružite otpor kako god znate. Ovo nisu normalni ljudi, poručio je Milanović i nastavio:

- Loše napisane odredbe Zakona o Ustavnom sudu postoje o tome da oni mogu poništiti svaku izbornu radnju. Ono što ne piše da se ne smije, to se ne smije, KGK smije ići po skupovima HDZ-a kao prisegnuta predsjednica, ja to nikad nisam napravio... Imamo ozbiljnu krizu. Oni su spremni na sve jer misle da za to neće odgovarati. Tu sam da zaštitim i to radim već neko vrijeme. Sada na malo drugačiji način, ali i dalje u okvirima i s ovlastima koje su ograničene. Predsjednik je jako ograničen u onome što smije. Imamo sve jasno napisano, ali između toga i istine se prepriječila jedna grupa kriminalaca. Po treći puta sam ostao predsjednik jer sam točno skužio što namjeravaju a sada je zmija pokazala svoju rascvalu jezičinu, kao o priči Ivane Brlić Mažuranić, kad snaha isplazi zmijski jezik.. Samo se usudi, bando, poručio je Milanović.

Više pročitajte OVDJE.


12:59 - Plakat SDSS-a u zagrebačkom Sopotu išaran je te su nepoznate osobe na njega dodale riječi ‘na vrbe‘.

Naime, na plakatu SDSS-a u originalu piše ‘Hrvatska treba Srbe‘, no sada na njemu crnom bojom piše ‘Srbe na vrbe‘, prenose Novosti.

Na plakatima u originalu iza rečenice ‘Hrvatska treba Srbe‘ piše još nekoliko poruka:

- Jer nema boljeg susjeda od komšije.

- Jer se bolje razumijemo bez prijevoda.

- Jer puna Arena prija svima...


12:55 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković oglasio se na Facebooku i poručio da ‘nećemo dopustiti da nas vodi bijes i gura prema mržnji‘.

Uz svoj je status na Facebooku objavio i grafiku crvene boje na kojoj piše ‘bijes‘.

- Bijes - gnjev, jarost, srdžba – to je ono što nas razara iznutra!

Kad ljutnja prijeđe u nekontrolirani bijes i srdžbu, tada smo na rubu kaosa.

Hoćemo li doista dopustiti da nas vodi bijes, da nas uništava i gura prema mržnji?

Hoćemo li doista dopustiti da oni koji se hrane bijesom preuzmu vlast u Hrvatskoj? Nećemo dopustiti! #VrućeSrceHladnaGlava, napisao je Jandroković.


11:38 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da na izbornu srijedu, 17. travnja organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi, omoguće izlazak na biračko mjesto.

DIP ih poziva da poslovni proces organiziraju, smjenskim radom, u više timova ili sl., kako bi se omogućilo da zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje biračko pravo.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održat će se srijedom, a zakon propisuje da je dan provedbe izbora neradni dan.


11:28 - Informacija da je netko zakupio domenu ‘rijekepravde‘, u petak u SDP-u, stranci predvodnici istoimene koalicije, nije izazvala baš nikakvu reakciju ni interes jer, poručuju, njihov je fokus komunikacija s građanima putem društvenih mreža i na terenu, a, kažu, ‘web stranice su već pomalo ‘passe‘.

Šef izborne kampanje SDP-a Tonči Restović za Hinu je kazao da ih zakup tih domena ne zanima niti im bilo što znači.

„Puno su nam važnije društvene mreže putem kojih s građanima već više od pola godine komuniciramo o politikama koje ćemo provoditi nakon dolaska na vlasti. Osim toga, već imamo platformu dostojanstvo.hr koja nam također služi u interakciji s građanima, a ostatak kampanje će se provoditi na terenu”, poručio je.

Restović ne vidi baš nikakvu dramu za svoju stranku ni za koaliciju oko zakupljivanja domene ‘rijekepravde‘, osim, što se, kaže, „netko dobro sjetio pa sad dva dana uveseljava javnost, a vjerojatno najviše sebe”.

Anonimni građani zakupio je domenu ‘rijekapravde‘ u šest varijacija i predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu te HDZ-a Andreju Plenkoviću nudi trampu u financijskom iznosu koliko jedan zastupnik dobiva iz proračuna tijekom četverogodišnjeg mandata ili za ulazno mjesto na listi, pri čemu napominje da imaju na umu da će se ‘prodati odmah, istog trenutka‘.


11:27 - Netko je prestigao SDP i kupio sve oblike domene s imenom "Rijeke pravde". Bez brige, i dalje ih mogu otkupiti, poručio im je anonimni troler pa pozvao Peđu Grbina ili Andreja Plenkovića da otkupe domenu. Niska je to, kako kaže, investicija za nešto s čim ćete zapapriti svojim rivalima ili spriječiti njih u tome.

Također, u slučaju da im se zaista ova ideja učini zgodnom, morat će kupiti sve domene. "Možda se čini puno, ali ovo je jedinstvena šansa da pišete narativ o svojoj/tuđoj koaliciji", dodao je.

Više pročitajte u tekstu Lucije Špralje OVDJE.


10:02 - Zoran Milanović se jutros oglasio na Facebooku povodom jučerašnje odluke Bruxellesa o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Milanović je pozdravio otvaranje pregovora s BiH o članstvu u EU te nastavio da se to moglo odavno dogoditi ‘da je Hrvatska imala Vladu i premijera s političkom odvažnošću i državničkom mudrošću‘. U svojoj je objavi Milanović nastavio kritizirati Andreja Plenkovića te zaključio: ‘Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu‘.

Više pročitajte OVDJE.


09:44 - I dok se lijevi dio političke scene manje-više konsolidirao te će na izbore izaći u dvije grupacije - veće okupljene oko SDP-a i manje oko Možemo! - na desnici vlada totalna zbrka.

Samo osam dana prije krajnjeg roka za predaju lista Državnom izbornom povjerenstvu, od glavnih igrača na desnici predizborni savez dogovorili su samo Most i Hrvatski suverenisti.

Iako se desni lideri natječu tko će glasnije, uvjerljivije i moralno nadmoćnije javno zavapiti "vrijeme je da se taštine i ega ostave po strani" i da je "kucnuo čas da sve suverenističke snage izađu zajedno na izbore" da bi se s vlasti svrgnuo "korumpirani Plenkovićev HDZ", ali i spriječio dolazak "anacionalne ljevice i woke ludila" - od velikog okupljanja (zasad) nema ništa.

Više pročitajte u članku Marka Špoljara OVDJE.


09:10 - Na parlamentarnim izborima 17. travnja glasovati mogu i teže bolesni i nepokretni birači te osobe s invaliditetom, a o svojoj želji, najranije tri dana prije izbora trebaju obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo ili, na dan izbora, do podneva, birački odbor.

Ako takvi birači sami ne mogu obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo ili birački odbor, po njihovoj uputi to može učiniti druga osoba od njihova povjerenja, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Svim biračima, koji tako postupe, birački će odbor omogućiti glasovanje.

Dogodi li se da birač s tjelesnom manom dođe ispred biračkog mjesta, a ono nije pristupačno takvim osobama, omogućit će mu se da glasuje ispred njega.

DIP podsjeća i da postoje slučajevi u kojima je, iznimno, moguće odstupiti od načela da se glasuje osobno. To je, primjerice moguće kad birač ima neku tjelesnu manu, poput oštećenja ruku, ili kad je nepismen. Takav može doći na biračko mjesto s drugom pismenom osobom koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti željenu listu, odnosno kandidata.

I slijepi birači, a u Hrvatskoj je registrirano više od 17 tisuća osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, imaju pravo samostalno glasovati uz pomoć druge osobe (pratitelja) koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti željenu listu i kandidata.


09:02 - U 15 sati će se u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu održati predstavljanje koalicije "Rijeke pravde". Na predstavljanju će biti predsjednik SDP-a Peđa Grbin, predsjednik stranke Centar Ivica Puljak, predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić te Dalija Orešković ispred stranke Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom.


09:01 - Most će u 11:30 održati konferenciju za novinare na temu sporazuma te stranke s drugim predizbornim koalicijskim partnerom. Koaliciju će predstaviti Božo Petrov i predstavnik koalicijskog partnera.


08:58 - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na svečanom obilježavanju 17. obljetnice ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a tim će povodom njezinim pripadnicima uručiti odličja u Vinkovcima. Predviđen je prigodni govor predsjednika Milanovića, nakon čega će položiti vijenac kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“.


08:55 - U srijedu poslijepodne u zagrebačkom hotelu Esplanade viđeni su Mihael Zmajlović, nekadašnji ministar zaštite okoliša i prirode u vladi Zorana Milanovića, i Dragan Kovačević, bivši šef JANAF-a, a sada USKOK-ov optuženik.

To je u četvrtak objavio Jutarnji, uz fotografiju sastanka koju nam je poslao jedan čitatelj. Kontaktirali smo tom prilikom i Zmajlovića koji je potvrdio da je došlo do susreta.

- Slučajno sam ga sreo dok sam čekao sastanak i pozdravio sam ga, rekao je Zmajlović, inače nositelj SDP-ove liste na predstojećim izborima u šestoj izbornoj jedinici.

Zbog te fotografije u četvrtak navečer reagirao je i HDZ na svojoj službenoj Facebook stranici gdje su napisali sljedeće:

- Dvojica Milanovićevih bliskih suradnika - Mihael Zmajlović (SDP) & optuženik Dragan Kovačević. Rijeke pravde dolaze.

Više pročitajte OVDJE.


08:54 - Nezavisna lista Željka Lackovića u 4. izbornoj jedinici izlazi na izbore u koaliciji s Domovinskim pokretom, rekao je u petak za Hinu Željko Lacković.

Još nedavno Željko Lacković, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca i bivši saborski zastupnik, najavljivao je izlazak na izbore pod okriljem nove političke opcije koja se trebala zvati Nezavisni.

U međuvremenu, kako je rekao, na terenu je bilo teško ostvariti prvotnu zamisao pa se odlučio sam sa svojom listom nametnuti biračima 4. izborne jedinice.

Ipak, kalkulacije su pokazale da je izgledniji put do Sabora zajedno s Domovinskim pokretom s kojim je u svojoj izbornoj jedinici sklopio političko partnerstvo. „Vjerujem da će nam birači ukazati povjerenje“, izjavio je Željko Lacković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45