BORBA ZA GLASOVE

HDZ raslojen u nekoliko skupina: Karamarko dobio potporu 'osnivača', na terenu MRTVA UTRKA Milinovićeve i Kosoričine struje

Zašto je HDZ Osječko-baranjske županije smijenio vodstvo ‘odmetnutog’ Valpova samo dva tjedna prije unutarstranačkih izbora
 Damjan Tadić / CROPIX

Velik broj kandidata, nezadovoljno članstvo, najteži izborni poraz dosad, istraga protiv stranke, i to zbog dijela nekadašnjeg vodstva koje se sumnjiči da je pokralo državu...

To su razlozi neodlučnosti i lagane pasivnosti stranačke baze HDZ-a. Nitko više nije najbolji. Nakon desetljeća pokornosti odlukama vrha u Zagrebu, prosječni HDZ-ovac sada želi da se odluke donose na terenu, a ne u središnjici.

Nema favorita

Ni Vladimir Šeks više nije neprikosnoveni autoritet kojega će članstvo ili dio članstva bespogovorno slijediti. Iako je upravo Šeks najavljivao da će Jadranka Kosor pobijediti u prvom krugu, na terenu je članstvo uvjereno da apsolutnog favorita nema, a najveće šanse, barem zasad, viđeniji HDZ-ovci - uz ogradu da je danas sve moguće - daju aktualnim šefovima stranke Jadranki Kosor i Darku Milinoviću.

Te dvije struje zasad vode mrtvu utrku, pa je možda baš zato u Osječko-baranjskoj organizaciji u tijeku borba bukvalno za svakog delegata. Upravo jedan takav, onaj iz Valpova, rezultirao je time da šef Osječko-baranjske županijske organizacije Tomislav Ivić - raspusti gradsku organizaciju . Još nije poznato zašto je to učinio dva tjedna prije početka izbornog procesa, kad tim činom dosadašnjeg šefa valpovačkog HDZ-a Jozu Piškorjanca nije eliminirao iz utrke za još jedan mandat niti je nekakvoj svojoj struji osigurao prevagu.

Podržali predsjednicu

- Istina, organizaciju u Valpovu trebalo je raspustiti još prije parlamentarnih izbora. Ali, to nisam učinio zbog mira u kući. Nikad se pred izbore ne raspuštaju organizacije. Sad sam to učinio jer je stanje postalo neizdrživo. Samo zato što Piškorjanac nije bio na listi za parlamentarne izbore. Ali, ovo nema veze s unutarstranačkim izborima - govori Ivić.

- Nije istina! Ivić nas je raspustio kako bi njegov čovjek Goran Ivanović nadzirao izbore u gradu od temeljnog ogranka na gore. A onaj tko kontrolira ima priliku svašta učiniti - odgovara Piškorjanac.

Tko god bio u pravu, u valpovskom HDZ-u nešto definitivno ne štima. Razjedinjena je organizacija potkraj prosinca, naime, jednoglasno podržala analizu izbornog rezultata te su dali zeleno svjetlo županijskoj organizaciji da bezrezervno podrži Jadranku Kosor. Što se u međuvremenu dogodilo ne otkriva niti jedna strana.

- I ja sam glasovao za takav zaključak, istina. I danas mislim tako. Ali to je sasvim nešto drugo. Kojeg ću ja kandidata za čelnika HDZ-a podržati, to ću zasad zadržati za sebe. Ali, sigurno ću se kandidirati za predsjednika gradske organizacije u Valpovu. Od 21 člana odbora podržava me njih 15, tu je i Udruga žena te Mladež - kaže Piškorjanac.

Ivić njegove ambicije ni na koji način ne osporava:

- Piškorjanac je član stranke, može se kandidirati. Ja ga sigurno neću izbaciti iz stranke. Osim u slučaju da napravi nešto protivno interesima stranke.

Lobiranje po terenu

Prema informacijama s terena, HDZ je raslojen u nekoliko skupina, po principu tko koga podržava na unutarstranačkim izborima. No, sve javne deklaracije tko je uz koga u ovoj situaciji malo vrijede. Za razliku od aklamacije početkom srpnja 2009. godine, HDZ se opet vraća tajnom glasovanju pa zaklinjanje u nekog kandidata i nema previše smisla. Prvi čovjek stranke bira se isključivo valjanim glasačkim listićima.

Zato se posvuda lobira. Potiho se obilazi teren, razgovara sa stranačkom bazom. Odvaguje se tko je za koga. Kandidati za vodstvo HDZ-a da bi osigurali što je moguće više glasova delegata moraju se pobrinuti da od temeljnih ogranaka, općina, gradova i županija većinu ima njihova struja.

Lokalni interesi

U HDZ-u se sve dijeli po lokalnoj pripadnosti. Niti jedan kandidat za predsjednika HDZ-a ne može očekivati bezuvjetnu i potpunu podršku ni Zajednice žena Katarina Zrinska, ni Mladeži HDZ-a, ni organizacije osnivača. Svaki će član glasovati onako kako misli da će njemu osobno biti najbolje.

Članovi će uvijek glasati za onoga za koga se opredijele njihovi lokalni ogranci, odnosno lokalna vodstva. Kad su u pitanju posao i egzistencija, manje je bitno što i kako misli središnjica, vrh stranke...

I Karamarko lobira...

Ni Tomislav Karamarko ne miruje. Objavio je svoju kandidaturu i sad lobira. Jučer se tako sastao s dvanaest HDZ-ovaca koji tvrde da su pravi osnivači i osporavaju legitimitet stranačkoj organizaciji utemeljitelja koje vodi Đuro Perica. Sastanak je održan jučer prijepodne u jednom kafiću na Bukovačkoj cesti. Karamarko je dobio potporu grupe osnivača, no oni se tek trebaju izboriti za delegatska mjesta na izbornom saboru. Zasad su ona u rukama Đure Perice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:29