TRAŽE PODRŠKU

HDZ planira mijenjati Ustav zbog pitanja referenduma, oporbu pozvao na sastanak

Stranke lijevo liberalnog bloka i Domovinski pokret odazvat će se pozivu, a Most je objavio da HDZ-ov poziv ‘s gnušanjem odbacuje‘

Nikola Grmoja (Most) odbio je sastanak na koji ga je pozvao Branko Bačić (HDZ)

 Dragan Matic/CROPIX

HDZ će u četvrtak u 10 sati u Saboru održati sastanak s oporbenim parlamentarnim strankama na kojem bi im trebao predstaviti prijedlog ustavnih promjena vezanih uz reguliranje pitanja referenduma. Oporbenim strankama su pozivi za sastanak iz HDZ-a stizali u srijedu tijekom dana. Detalje o sadržaju tog sastanka pokušali smo u srijedu doznati od predsjednika HDZ-ova saborskog Kluba, Branka Bačića, ali nije odgovorio na naše pozive.

Stranke lijevo liberalnog bloka i Domovinski pokret odazvat će se pozivu za sastanak, a Most je objavio da HDZ-ov poziv "s gnušanjem odbacuju". Kako je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska podrška Sabora, dakle najmanje 101 od ukupno 151 zastupničke ruke, HDZ, prema svemu sudeći, na prvom sastanku s oporbenim strankama želi predstaviti prijedlog ustavnih promjena kako bi u sljedećem koraku ustanovio može li za njih dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu. S obzirom na to da vladajući uživaju sigurnu podršku 76 saborskih ruku, za promjene Ustava potrebna im je podrška makar dijela oporbe.

Tema razgovora vladajuće koalicije s predstavnicima parlamentarne oporbe je, kako neslužbeno doznajemo, paket referendumskih pitanja: donošenje novog Zakona o referendumu, promjena ustavnih odredbi vezanih uz referendum te promjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kojim bi se Ustavni sud ovlastio da o ustavnosti referendumskih pitanja odlučuje i prije nego što se pristupi prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma.

Cijeli niz pitanja vezanih uz referendumski postupak je neuređen ili loše i nelogično uređen. Jedna od nelogičnosti jest i ta da Ustav propisuje kako je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti najmanje 10 posto potpisa od ukupnog broja birača, a da pritom Ustavom nije definiran minimalni prag izlaznosti na referendum koji mora biti dosegnut kako bi se on smatrao valjanim.

Arsen Bauk iz SDP-a potvrdio nam je da će se zastupnički Klub te stanke odazvati na sastanak.

"Želimo čuti što predlažu, a nakon toga ćemo vidjeti", rekao nam je Bauk. Identičan smo odgovor dobili i u Klubu socijaldemokrata.

"Otići ćemo na sastanak, čuti što je njihov prijedlog i nakon toga zauzeti stav", objasnila nam je predsjednica tog Kluba, Ivana Posavec Krivec. Sandra Benčić, predsjednica zeleno-lijevog bloka, rekla nam je: "Ići ćemo na sastanak da čujemo o čemu se radi". Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba Domovinskog pokreta, potvrdio nam je da će se odazvati sastanku.

I dok će se stranke od centra prema lijevo i Domovinski pokret odazvati sastanku, iz Mosta su uputili oštru poruku. Poziv iz HDZ-a o promjeni Ustava, "čiji je cilj osigurati dvotrećinsku većinu kako bi se ograničilo pravo na referendum, s gnušanjem odbacujemo", poručuju iz Mosta i dodaju: "S onima koji su već ukrali dva referenduma i koji su do kraja degradirali Ustavni sud, koristeći ga kao zadnji bedem protiv demokratske volje građana, nemaju što razgovarati o ustavnim promjenama jer su im namjere jasne".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:13