ZAGORSKI KABARE

HDZ-ovoj simpatizerki ne daju na sjednice Gradskog vijeća: ‘Krevelji se, koluta očima...‘

‘Pretpostavljam da se nije radilo o namjernom pokušaju ometanja rada gradskih vijećnika, nego o određenim zdravstvenim problemima‘

Mirela Bačani Đunđek

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Koliko god se politika činila monotonom, u Oroslavju nikad nije dosadna. Nakon što se nacionalna javnost zabavljala aferom "A kaj bi ti štel biti?", kad je aktualni gradonačelnik Viktor Šimunić snimio svog prethodnika, HDZ-ova Emila Gredičaka i tad prvog HDZ-ovca Krapinsko-zagorske županije Žarka Tušeka dok ga u zamjenu za izbornu podršku pokušavaju podmititi funkcijom, sad je meta Šimunić sam. Na pik ga je uzela Mirela Bačani Đunđek, dvaput neuspješna na listi HDZ-a za gradsku vijećnicu.

Zahvaljujući mladoj Bačani Đunđek i jedinstvenom načinu na koji pokazuje svoje nezadovoljstvo gradskom vlašću, Oroslavje je ponovno politički kabaret.

Mirela Bačani Đunđek rado bi prisustvovala sjednicama Gradskog vijeća, ali iako je javnost dobrodošla, Mirela nije. Jednom je bila i zatvorila si vrata. Dok ona tvrdi da joj neopravdano brane dolazak, gradonačelnik Šimunić kaže da o razlogu mogu posvjedočiti svi vijećnici.

- Kreveljila se, radila grimase, kolutala očima... Gestikulirala je i oponašala vijećnike. Kad bih je pogledao, fiksirala me, pa sam prestao obraćati pažnju jer takvim ljudima ne treba je ni pridavati. Meni to nije normalno. Ona sad tvrdi svašta nešto - kaže za Jutarnji Šimunić. Iako, dozvolu joj službeno odbija predsjednik Gradskoga vijeća Kristijan Sojč.

Zabrana dolaska na sjednicu tek je početak zagorskog kabareta u Oroslavju, u prošlom stoljeću poznatom samo po danas propaloj tekstilnoj industriji Oroteks. Nakon što joj je pet puta odbijen zahtjev za dolazak na sjednicu, Bačani Đunđek proziva vladajuće za cenzuru. U međuvremenu je na svojim profilima na društvenim mrežama žestoki kritičar gradonačelnika Šimunića.

Viktor Šimunić javnosti je poznatiji od grada koji vodi. Osim afere "A kaj bi ti štel biti", Šimunić se redovito preko Facebooka videoporukama obraća građanima. Govori im o svakoj potrošenoj kuni i svakoj dubiozi koju je u gradskoj blagajni ostavio bivši gradonačelnik Gredičak.

image

Viktor Šimunić

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

A njega, pak, Mirela Bačani Đunđek iznimno cijeni. I smatra da je njezina simpatija prema Gredičaku pravi razlog kontinuirane zabrane dolaska na sjednice Gradskog vijeća.

U zadnjoj odbijenici za sjednicu 31. siječnja predsjednik Vijeća zatražio je da zbog "neprimjerenog ponašanja" prema vijećnicima dostavi liječničku potvrdu o svojemu zdravlju.

- Pretpostavljam da se nije radilo o namjernom pokušaju ometanja rada gradskih vijećnika, nego o određenim zdravstvenim problemima - napisao je predsjednik.

Na pitanje portala Ni Zagorje malo o kakvoj je točno potvrdi riječ, Sojč je odgovorio da "ako nije namjerno ometala rad Vijeća, onda žena ima zdravstvenih problema i za prisustvovanje na sjednici treba liječničku potvrdu kojom može opravdati svoje ponašanje. Pretpostavljam da je za tikove potrebna potvrda fizijatra".

Bačani Đunđek pozvala se pak na poslovnik kojim je "regulirano da gosti bez dozvole ne smiju govoriti, no nije regulirano ništa vezano uz gestikulaciju".

Mirela Bačani Đunđek za Jutarnji priznaje da je "podigla ruke", ali da nije upozorena da ne smije.

- Mislim da mi je svega dosta. Možda čak i jesam pretjerala definitivno s tim istupanjima i treba mi malo mira. Ali i dalje tvrdim da je bivši gradonačelnik čovjek na mjestu, a sad sam se i uvjerila da je Šimunić marioneta lukavijih od sebe.

image

Mirela Bačani Đunđek

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Izjava o marioneti, vidi se, pogodila je gradonačelnika, iako on tvrdi da nije.

- Kaj se tiče da sam nečija marioneta, eto, svakog tko tak tvrdi pozivam nek dojde u grad i nek provede dan sa mnom, nek pita moje kolege u gradu. Nitko umjesto mene nejde na sastanke, na televiziju, ne razgovara s medijima, ne razgovara s ljudima i nitko umjesto mene ne donosi odluke - rekao je u dahu.

Šimunić i Mirela Bačani Đunđek se ne poznaju. Obarač prvih napada nakon nacionalnih hvalospjeva su, smatra gradonačelnik, sve kaznene prijave koje kontinuirano podnosi protiv bivšeg, HDZ-ova gradonačelnika Gredičaka. Iako, prijavio je Šimunić i njegovog prethodnika iz SDP-a.

Dosad je podnio devet kaznenih prijava za ukupno oko pet do šest milijuna sumnjivo potrošenih kuna. Ima tu svega, od prijava za sumnjive kupoprodaje zemljišta, za namještene poslove, za poslove koji su se ugovarali u tijeku izbornih kampanja. Među ostalim, radi se i o isplatama 13. plaće, regresa, toplih obroka i ostalih stvari na koje, sumnjiči Šimunić, nisu imali pravo. Optužuje ih i da su se svim zaposlenicima mimo zakona isplaćivale plaće.

Kaznenu prijavu protiv HDZ-ova dvojca iz afere "A kaj bi ti štel biti" DORH je uz nemušte izgovore odbacio.

I još jedan zagorski kuriozitet. Većina pandemijskih sjednica Gradskog vijeća Oroslavja u prošlom sazivu održana je - mailom. Dolaskom na vlast Šimunić je prekinuo tu praksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:27