NATO ILI HDZ?

HDZ-ovac blizak premijeru: Nema šanse da sad ode, reći ću vam koliko će dugo još biti šef Vlade!

Jedan drugi član vladajuće stranke tvrdi: - Možda i ode u NATO, ali tek za godinu dana...
 Damir Skomrlj/Cropix

Prvojerili smo i kako se na informacije o mogućem Plenkovićevu izboru za neku od čelnih pozicija u EU, a sada i za glavnog tajnika NATO-a, gleda u Vladi.

- Nema potrebe da to komentiramo. I vaš je list prije nekoliko dana imao tekst s tezom da bi premijer mogao preuzeti neku od dužnosti u Bruxellesu. To se stalno piše, a on je već sedmu godinu hrvatski premijer... - rečeno nam je u Vladi na molbu za komentar informacije prema kojoj je premijer Plenković jedan od pet najizglednijih kandidata za Stoltenbergova nasljednika na čelu NATO-a.

U HDZ-u su informacije o premijerovim planovima, ali isto tako i procjene realnosti ostvarivanja spekulacija prema kojima bi premijer i predsjednik HDZ-a političku karijeru nastavio izvan granica Hrvatske, podijeljene i ovise o tome jesu li sugovornici iz uskog kruga stranačkog kadra u koji Plenković ima potpuno povjerenje (ili oni misle da tu pripadaju) ili spadaju u stranački vrh, ali nisu posebno bliski sa šefom.

HDZ-ovac koji se svrstava u prvu skupinu jučer nas je uvjeravao kako nema nikakve šanse da bi Plenković prihvatio bilo koju dužnost u Bruxellesu, a isto tako niti da bi preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a. - On će sigurno ići na iduće izbore, dat će sve od sebe da osvoji još jedan mandat i taj će mandat odraditi do kraja. U to nema nikakve sumnje - uvjerava nas visokopoziconirani HDZ-ovac i ističe kako već sada može reći da je Plenković najuspješniji hrvatski premijer, da je uspješno vodio Hrvatsku unatoč brojnim neočekivanim situacijama.

- Tko je mogao predvidjeti pandemiju? Tko je mogao očekivati da će se dogoditi slom Agrokora? Zatim potres? Pa na kraju ruska agresija na Ukrajinu? Sve su to izvanredne okolnosti, ali je premijer jako dobro upravljao svim krizama koje su samo dolazile jedna za drugom - kaže ovaj HDZ-ovac i navodi kako se može složiti da su u ovim okolnostima izostale potrebne reforme te nas uvjerava da će upravo na njih Plenković potrošiti idući mandat.

Visokopozicionirani HDZ-ovac, za kojeg se ne može reći da je u posebno bliskim odnosima s premijerom, tvrdi kako nema nikakve šanse da Plenković preuzme bilo koju dužnost prije izbora, a oni će se održati iduće godine u redovnom terminu. -

Stalno se govori o tome da će otići i tako nešto se očekuje u HDZ-u, no ma koliko poziciju glavnog tajnika NATO-a nije za odbaciti, on to sigurno ne bi prihvatio prije izbora - kaže ovaj sugovornik i napominje da se Plenkoviću ne bi moglo zamjeriti kada bi želio otići na neku dužnost izvan Hrvatske, te da se isto tako ne može osporiti da je ostvario sve strateške ciljeve koje si je zadao.

- Osim toga, stalno se borio s krizama, i to vrlo uspješno - nastavio je, uz napomenu da bi ga mogao vidjeti na dužnosti šefa NATO-a jedino ako bi se mandat aktualnom glavnom tajniku produljio na još godinu dana, pa da Plenković tu dužnost eventualno preuzme nakon izbora i formiranja nove vlade.

Na pitanje što bi za HDZ značio odlazak Plenkovića iz Hrvatske, odgovara da to ne bi uzdrmalo HDZ. - Za HDZ bi se sigurno našlo rješenje. Postoje pametni ljudi u stranci koji bi sjeli i dogovorili daljnju strategiju. Plenković, međutim, svoje planove nikome ne otkriva - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:02