NIŠTA OD PODRŠKE

HDZ-ov pokušaj izmjene Ustava pokazat će kolika je snaga ljevice: Možemo! i SDP su prelomili, evo što kažu ostali

HDZ je u utorak na Odbor za Ustav došao s istim prijedlogom koji je oporba odbila prije ljeta

Sandra Benčić i Peđa Grbin

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

HDZ-ova inicijativa za izmjene Ustava kako bi se uredilo područje referenduma pretvara se u lakmus-papir koji će pokazati snagu ljevice te dobrim dijelom odgovoriti na pitanje s kim sve SDP i Možemo! kao dvije stožerne stranke ljevice mogu računati prilikom formiranja lijevo-centrističkog bloka koji bi se na idućim parlamentarnim izborima mogao suprotstaviti HDZ-u. Nakon u utorak održane sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav evidentno je da HDZ-u neće proći izmjena Ustava na kojoj inzistira, ali i da SDP i Možemo! u oporbi nemaju partnere s kojima bi na izborima mogli poraziti HDZ.

Ljetna stanka

HDZ je prije ljetne stanke iznio svoj prijedlog izmjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koji se odnosio isključivo na područje referenduma. U tom se prijedlogu definira broj potpisa potreban za otvaranje referenduma kojim bi se mijenjao Ustav te navodi da je za njegov uspjeh potrebna izlaznost trećine birača (sad to uopće nije definirano, nego odlučuje većina izašlih što teoretski može biti i njih pet). Ne navodi se, međutim, koja točno pitanja nisu podobna za referendum, nego se ta ocjena ostavlja Ustavnom sudu.

Arbitrarnost koja bi se dala Ustavnom sudu ujedno je i glavna zamjerka lijeve oporbe HDZ-ovu prijedlogu, a uz nju ide i zahtjev SDP-a, koji podržava i Možemo!, da se u Ustav ugradi (odnosno vrati) izričito pravo žene na pobačaj. Zahtjev za ustavno definiranje prava žene da odlučuje o rađanju HDZ je glatko odbio, a druge primjedbe ljevice nije niti razmotrio pa je jesensko zasjedanje Sabora nastavljeno na istim pozicijama na kojima je bilo i prekinuto. Kako HDZ ima većinu u Odboru za Ustav, prošao je njihov zaključak te će prijedlog izmjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu ići u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, ali neće biti izglasan u Saboru jer bez ruku zastupnika SDP-a i Možemo! neće dobiti podršku dvije trećine zastupnika, odnosno 101 glas.

Jedna od čelnica platforme Možemo!, zastupnica Sandra Benčić, kaže da još ne pripremaju referendum.

image

Sandra Benčić

Robert Fajt/CROPIX

- Zasad ne pripremamo, ali držimo kao opciju ako svi pregovori propadnu. Organizirat ćemo i pritisak javnosti kroz javno savjetovanje. Jasno smo rekli HDZ-u da izmjena neće biti ako ne usvoje naše zahtjeve oko proširenja ustavnih promjena na pobačaj, smanjenja kvoruma odlučivanja i izbacivanja mogućnosti Ustavnog suda da odlučuje o svakom referendumskom pitanju i prije sakupljanja potpisa - kaže Benčić, dodajući kako njima ostaje opcija da pitanje pobačaja riješe referendumom.

Zahtjevi partnera

- Nepostojanje dogovora za njih je loša situacija koja im moguće i odgovara jer zapravo izmjene ne žele, već ih pro forma rade da zadovolje zahtjeve koalicijskih partnera - zaključuje Benčić. Vrlo slično smatra i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

image

Peđa Grbin

Ranko Suvar/CROPIX

- HDZ je svojim ponašanjem pokazao potpunu bahatost i nerazumijevanje parlamentarne procedure. Ako želiš postići dogovor oko potrebnih izmjena Ustava, ne možeš se ponašati po načelu uzmi ili ostavi, nego treba razgovarati s onima s kojima želiš promjene - kaže Grbin koji optužuje HDZ da svojim ponašanjem dovodi u pitanje da se kroz parlament provedu bilo kakve ustavne promjene.

Ističe da će se za uvođenje prava žene na izbor u Ustav iskoristiti sve parlamentarne mogućnosti, a ako ni tad ne uspije, onda će se krenuti u prikupljanje potpisa za referendum.

- O tome razgovaramo sa strankama progresivne oporbe, ali i s udrugama civilnog društva - kaže Grbin. Međutim, kad se razgovara s progresivnom oporbom, proizlazi da bi, barem po ovom pitanju, jednako mogli s HDZ-om kao i sa SDP-om. Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović, uz ogradu da se tek treba sastati Predsjedništvo stranke koje će zauzeti stav o izmjenama Ustava, kaže da mu je HDZ-ov prijedlog izmjena Ustava koje se odnose na referendum prihvatljiv jer je istovjetan onome koji je prije tri godine predlagao SDP (Grbin kaže da to nije točno, op. a.), stranka čiji je tad bio član.

S druge strane mu je jasno da HDZ ne može podržati SDP-ov zahtjev da se u Ustav ugradi izričito pravo žena na pobačaj jer bi si time otvorio bokove prema krajnjoj desnici (pa i u svojim redovima), a s treće strane kao lijeva opcija jasno je da će podržati referendum o pravu na pobačaj ako do njega dođe.

Suzdržani

- Generalno, naša je pozicija da bi trebalo otvoriti široku raspravu o izmjenama Ustava i protiv smo ovakve situacije u kojoj jedni druge ucjenjuju - zaključuje Vidović.

Zanimljiva je i pozicija IDS-a. Prvotnu HDZ-ovu inicijativu da se pristupi izmjenama Ustava potpisao je samo predsjednik njihova Kluba zastupnika Emil Daus, a preostala dva člana nisu, dok je prilikom glasanja Daus bio suzdržan.

- Ako će HDZ inzistirati na identičnom prijedlogu izmjene Ustava kakav je sad, onda neće dobiti ni našu podršku. I IDS ima primjedbe na rješenja koja se odnose na referendum, ali to nužno ne vežemo uz izmjene koje se odnose na pobačaj - kaže predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/CROPIX

Glavni prijedlozi: Za referendum najmanje 250.000 potpisa, veća uloga Ustavnog suda

Ključne točke HDZ-ova prijedloga izmjena Ustava je da za raspisivanje državnih referenduma uvjet više ne bi bila podrška 10 posto od ukupnog broja birača (više od 360.000 njih), nego 250.000 birača. Izmijenila bi se i ustavna norma prema kojoj odluku donosi većina biračana referendumu, a uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona bila bi najmanje trećina svih birača, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača.

Izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu definirale bi se teme za koje se ne može raspisati referendum. Ustavni sud bi dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka. Mogao bi proglasiti referendum nedopuštenim i onda kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Sabora, predsjednika države ili Vlade. Ustavni sud imao bi i ovlast predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja, prije nego što se počnu prikupljati potpisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:58