‘RADE NA MIG‘

HDZ-ov Damir Habijan: ‘Pokazuje se sprega Mosta i predsjednika Republike Hrvatske‘

Zakon o izbornim jedinicama Sabor trebao je stupiti na snagu 1. listopada, ali ponovno ide u proceduru jer ga je Milanović potpisao tek 3. listopada

Damir Habijan

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan rekao je u petak da je Ured predsjednika Republike bio obavješten o važnosti potpisivanja Zakona o izbornim jedinicama, te ustvrdio da nepotpisivanje zakona pokazuje spregu Mosta i predsjednika RH.

Zakon o izbornim jedinicama Sabor je izglasao 28.rujna, a trebao je stupiti na snagu 1. listopada jer je odlukom Ustavnog suda s danom 30.rujna prestao važiti stari zakon. No, predsjednikov potpis stigao je tek 3. listopada zbog čega zakon ponovno ide u saborsku proceduru.

Habijan je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao je da je, nakon što je Zakon o izbornim jedinicama usvojen u Hrvatskom saboru, Vlada 30. rujna u dva navrata zvala Ured predsjednika, ukazujući na važnosti njegovog potpisivanja i proglašenja od strane predsjednika Zorana Milanovića. Naglasio je kako je "netočno da je netko na to zaboravio ili nije obratio pozornost",

"Ovo što se dogodilo s ovim prijedlogom zakona koji je trebao stupiti na snagu 1. listopada i kako je to oporba iznijela kao neko veliko otkriće pokazuje spregu Mosta zajedno sa predsjednikom RH", rekao je Habijan.

Očito Most radi "na mig" predsjednika ili Milanović "radi na mig" Mosta", zaključio je.

Smatra "vrlo neobičnim" što Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je u upozorila u četvrtak na proceduralne probleme prilikom donošenja Zakona o izbornim jedinicama, "tako revno sada prati objavu i stupanje na snagu svih zakona u Hrvatskom saboru te čita i Narodne novine".

Drži da su se sada Most i dio oporbe "koji se prikrpao Mostu" do kraja prokazali na toj temi te pokazali koliko su destruktivni u svojoj politici.

Istaknuo je da će Vlada donijeti novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama koji će ponovno biti upućen na raspravu u Hrvatski sabor i usvojen.

Habijan je, upitan zašto su se doveli u situaciju da ovise o dobroj volji Milanovića, rekao da je Vlada sve napravila na vrijeme a Milanović je imao tri dana da ga potpiše.

"Ne vidim opravdanje, s obzirom na to da je Milanović bio u Hrvatskoj i Zagrebu da to nije mogao potpisati. Osim ako se radi o izričitoj opstrukciji . Ne vidim drugog obrazloženja i ne mislim da je bio cajtnot", kazao je.

Negirao je tezu da se Hrvatska sada našla u mini ustavnoj krizi. "Nema nikakve ustavne krize osim u glavama oporbe koja cijelo vrijeme zaziva nekakvu ustavnu krizu. U ovom trenutku nismo u nikakvom izbornom ciklusu", poručio je Habijan.

Naveo je nekoliko slučajeva kada je predsjednik Milanović neke zakone potpisao na dan usvajanja, poput zakona o dopuni Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima državama članicama EU i Zakona o socijalnoj skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:00