DAMIR HABIJAN

‘HDZ neće podržati nezakoniti postupak predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda‘

Postupke predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Habijan je ocijenio čudnovatim, neproceduralnim i protuzakonitim
Damir Habijan
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan poručio je u srijedu u Saboru da Klub HDZ-a neće i ne može podržati nezakoniti postupak predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

„Klub zastupnika HDZ-a zalagat će se i zalaže se za jasnu i nedvosmislenu provedbu zakona i nezakoniti postupak predlaganja kandidata neće i ne može podržati” , istaknuo je Habijan u slobodnom govoru.

Postupke predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je za predsjednicu Vrhovnog suda predložio kandidatkinju koja se nije javila na javni poziv Habijan je ocijenio čudnovatim, neproceduralnim i protuzakonitim. Čudnim je ocijenio i što SDP podupire takav postupak predsjednika iako je prilikom izmjena Zakona o sudovima hvalio propisanu proceduru .

"Koji je pravi SDP, onaj iz 2018. koji se zalagao za proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda ili ovaj koji se zalaže za protuzakoniti izbor, pitanje je i koji je pravi predsjednik SDP-a, Peđa Grbin iz 2018. koji je postupak izbora tada nazvao dobrim rješenjem ili Grbin koji sada podupire predsjednika RH”, upitao je Habijan.

On je uputio SDP-ovce da još jednom pročitaju Zakon o sudovima.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) složila se da kod izbora predsjednika Vrhovnog suda treba poštivati zakon i Ustav koji jasno propisuju proceduru.

Kazala je da bi osobno glasala za izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda kao osobu visokog profesionalnog i osobnog autoriteta, osobu s ugledom u struci, vizijom i hrabrošću ali da to u ovom trenutku nije moguće.

"Vjerujem da je potez Zorana Milanovića potaknut dobrim namjerama, ali će nas u suštini vratiti nekoliko koraka unatrag, stoga je ovakav način nametanja izbora problematičan, štetan i nepotrebno dovodi do ustavne , političke i pravne krize”, kazala je Orešković.

Saborski zastupnika IDS-a Marin Lerotić upozorio je u slobodnom govoru da Hrvatsku očekuje borba za svakog gosta i apelirao na Vladu da donese hitan plan aktivnosti za spas turističke sezone .

"Umjesto da se napravi hitan plan aktivnosti kako pripremiti i spasiti turističku sezonu, vidimo da se odluke donose presporo i da su tek polovične. Očekuje se bolja turistička sezona od prošle, a ništa ne činimo da to i ostvarimo”, kazao je Lerotić upozorivši da nas očekuje borba za dolazak svakog gosta.

Centralistički model upravljanja pandemijom Lerotić je ocijenio potrošenim i promašenim založivši se za regionalni pristup te pozvao Vladu da se ugleda na pozitivne europske primjere poput Njemačke koja je Istru i još nekoliko županija proglasila sigurnima za putovanja.

"Problemi se neće riješiti sami od sebe kada dođu topli dani, a neće ih riješiti ni novac iz EU-a, (...) krajnje je vrijeme da Vlada počne donositi odluke za dobrobit građana”, poručio je Lerotić.

Ivana Posavec Krivec u ime Kluba zastupnika SDP-a podsjetila je na odbijanje SDP-ovog prijedloga da se spolno uznemiravanje goni po službenoj dužnosti ustvrdivši da je time počiniteljima poslana poruka da su zaštićeni od progona, a žrtvama okrenuta leđa.

Ukazala je na slučaj prijave spolnog uznemiravanja protiv ravnatelja bjelovarskog Doma za odrasle osobe Zlatka Kraljića pitajući ima li u Hrvatskoj nedodirljivih budući da je prošlo više od šest mjeseci od navedene prijave.

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) najavio je slanje u saborsku proceduru prijedloga zakona kojim bi se ispravila nepravda prema majkama koje su otišle u mirovinu prije 1. siječnja 2019. a koje nemaju pravo na dodatni staž od šest mjeseci po djetetu, takozvani „majčinski staž”.

Ružica Vukovac (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) založila se u slobodnom govoru za male poljoprivrednike za koje kaže da ne primaju nijednu lipu iz proračuna dok se milijarde ulažu u velike tvrtke.

Ističe opstanak malih gospodarstva ne ovisi u prvom redu o ekonomskom razvoju već uglavnom o poljoprivrednom politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:10