POZVALA NA POŠTIVANJE ZAKONA

'HDZ JE O VUKOVARU TREBAO MISLITI KADA JE IZGLASAO OVAKAV ZAKON' Pusić o moratoriju na uvođenje ćirilice

Hrvatske zakone i ustav treba primjenjivati, a drukčije mišljenje valja artikulirati kroz sustav, a ne kroz nasilje, poručio je Josipović
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska treba, mora i može provoditi svoje zakone i standarde ljudskih i građanskih prava koje želi promovirati.

- Put prema građanskoj državi i prema budućnosti vodi kroz jednakopravnost i sve ono što zahtijevamo da se prizna nama priznaje se bilo kojoj etničkoj grupi bilo gdje u svijetu pa tako svakako i svim građanima Hrvatske. Mislim da treba zadržati mirnoću i hladnu glavu. Budućnost Vukovara kao hrvatskog, ali i kao europskog grada je upravo u njegovoj tradiciji i multikulturalnosti te višeetničnosti i ako ijedan grad u Europi u ovom trenutku treba tu svoju tradiciju i treba taj iskorak prema budućnosti onda je to Vukovar. Zadaća je hrvatske Vlade da čvrsto stoji na pozicija koja i zemlji i regiji i Vukovaru daje pravu šansu za budućnost, rekla je Pusić koja sudjeluje na Bledskom strateškom forumu.

Na novinarsko pitanje da komentira to što je HDZ tražio 5-godišnji moratorij na uvođenje ćirilice u Vukovaru Pusić je rekla da je 'HDZ imao trenutak da razmisli o tome kada je taj zakon donosio, kada ga je svojom većinom donio i vjerojatno je imao i neke racionalne razloge za to'.

Najnovije izgrede povezane s postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovar ukomentirao je pak danas na Cetinju i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo da "hrvatske zakone i ustav treba primjenjivati, a drukčije mišljenje valja artikulirati kroz sustav, a ne kroz nasilje."

EUROPSKA KOMISIJA: 'Vukovar je u vašoj nadležnosti, ali jezična raznolikost je kamen temeljac EU'

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem Josipović je primijetio kako "pitanje jezika ni u Crnoj Gori nije sasvim jednostavno", ali "kod nas je pitanje jezika riješeno, kroz ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina".

- Sve je poznato. Zakone i ustav treba primjenjivati, a oni koji misle da nešto treba mijenjati, neka artikuliraju svoja stajališta kroz redoviti sustav, a ne kroz nasilje, rekao je.

Građani imaju pravo mirno prosvjedovati, dodao je i pozvao 'na mir, na red'.

- Mirni je prosvjed isto tako pravo građana. Prema tome, ja apeliram na mir, na red i na to da svatko tko želi išta reći o bilo kojem pitanju, svoja stajališta o tome artikulira u okviru političkog sustava, rekao je Josipović koji je posjetom Crnoj Gori u utorak počeo četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje će u srijedu i četvrtak posjetiti Makedoniju, a u petak i subotu bit će u prvom službenom posjetu Kosovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:43