CRO DEMOSKOP

HDZ i dalje uvjerljivo prvi, SDP i Možemo! vode trku za drugo mjesto, dvije stranke blago rastu

Sukob na državnom vrhu u kombinaciji s eskalacijom pandemije političkoj je sceni uglavnom donio negativne bodove

Plenković, Grbin, Tomašević

 Cropix

Novi CRO Demoskop za studeni otkriva kakav je rejting stranaka i političara. Kako piše RTL, sukob na državnom vrhu u kombinaciji s eskalacijom pandemije političkoj je sceni uglavnom donio negativne bodove. Najviše je to vidljivo kroz doživljaj smjera kretanja države, ali i kod vodećih političara, manjim dijelom i kod političkih stranaka.

HDZ, sada već tradicionalno, i dalje je prvi izbor unatoč blagome padu. Dok su u listopadu imali podršku od 27,6 posto, sada HRD bira nešto više od 27 posto ispitanika. Između posrnulog SDP-a i platforme MOŽEMO! vodi se mrtva trka - SDP bira 16 posto ispitanika, a MOŽEMO! 15,9 posto. Usporedbe radi, SDP je u listopadu bio na 16,1 posto, a MOŽEMO! na 17,1 posto.

Kod sve tri opcije vidljiv je pad rejtinga, dok MOST bilježi rast u studenom. Trenutno se nalaze na 8 posto, u usporedbi sa 6,7 posto iz listopada. Domovinski pokret sa svojim novim predsjednikom također raste pa su s 3,7 posto iz listopada skočili na 5 posto u studenom.

HSS i FOKUS imaju svaki po 1,3 posto, CENTAR i njihov novi predsjednik Ivica Puljak 1,2 posto, a isti rejting prisutan je i kod Hrvatskih suverenista. Živi zid bilježi 1,1 posto, a IDS 1 posto. Neodlučnih je i dalje mnogo - čak 15,5 posto.

Najpozitivniji političari

Ispitanici su za najpozitivnijeg političara odabrali predsjednika Zorana Milanovića, koji je ostvario 23,7 posto za razliku od listopada kada je postotak iznosio 21,9. Njegove verbalne okršaje s Vladom građani vide u pozitivnom svjetlu. Premijer Andrej Plenković nalazi se na drugome mjestu. Uz blagi pad rejtinga, Plenković je najpozitivniji političar za gotovo 17 posto ispitanika (u listopadu ih je bilo 17,5 posto). Iako se nalazi na trećemu mjestu, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gotovo je prepolovio svoj rejting od listopada. Tada je imao 9,9 posto, dok danas bilježi 5,3 posto.

Porast rejtinga vidljiv je i kod ministra financija Zdravka Marića, kojeg 3 posto ispitanika smatra najpozitivnijim političarem. Ivan Penava također bilježi rast - čak 2 posto u odnosu na listopad kad je imao samo 0,7 posto potpore. U top 10 su još i Marin Miletić (1,1 posto), Biljana Borzan (1 posto), Peđa Grbin (0,9 posto), Božo Petrov (0,9 posto) i Mislav Kolakušić (0,9 posto). Nitko je na ovoj ljestvici ostvario još bolji rezultat od onog u listopadu - 23,7 posto u odnosu na 22,6 posto prošlog mjeseca.

image
Tom Dubravec/Cropix

Najnegativniji političari

Prvi najnegativac ostao je premijer Andrej Plenković (studeni 29,9 posto - listopad 23,6 posto). Ovo je njegov najlošiji rejting na ovoj ljestvici u proteklih godinu dana. Predsjednik Milanović također je povećao negativni doživljaj u odnosu na prošli mjesec. U studenom je ostvario 18,9 posto u odnosu na listopad kad je imao 11,9 posto. Na trećoj poziciji nalazi se predsjednik Sabora Gordan Jandroković s 3,2 posto. Zatim slijede Peđa Grbin (3,1 posto), Milorad Pupovac (3 posto) te Vili Beroš (2,5 posto).

Među top 10 nalaze se i ministar obrane Mario Banožić (2,3 posto) te Davor Božinović (1,2 posto), a da su svi negativni smatra više od 10 posto ispitanika.

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

I dok su u listopadu sve ocjene rasle, u studenome sve padaju. Pantovčak je ostvario 3,01 posto, Vlada i parlament po 2,42 posto, a Sabor 2,15 posto.

Smjer kretanja zemlje

Onih koji smatraju da idemo u pogrešnom smjeru sve je više, čak 72 posto (u listopadu ih je bilo 62,5 posto). Toliko pesimističnih zadnji je put bilo prije više od tri godine. Onih koji se ne mogu odlučiti ima 10-ak posto, a samo 17 posto građana smatra da zemlja ide u dobrome smjeru. U listopadu je to smatralo 23,3 posto građana. Među optimistima je najviše HDZ-ovih birača te manje od polovice njih smjer ocjenjuje dobrim, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:00