PROBLEMI U BLAGAJNI

HDZ GRCA U DUGOVIMA 'To je zbog izbora, ali imamo spreman rezervni plan, sad će nam početi stizati novac!'

Zagreb, 230414.Hotel Westin.HDZ je organizirao skup pod nazivom "Investicijski potencijali Hrvatske" na kojem se zeli dati odgovore kako poboljsati investicijsku klimu, prezentirati strateske projekte te kako ih financirati.Na fotografiji: Martin Pastuovic, Tomislav Karamarko.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Minus od deset milijuna kuna, s kojim je završio prošlu poslovnu godinu, HDZ namjerava anulirati boljom naplatom članarine te kontrolom rashoda, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Božidar Longin, stranački rizničar, no nije bio voljan objasniti kako će nadoknaditi minus postane li presuda protiv stranke u aferi “Fimi-Media” pravomoćna.

– Ne bih govorio o tome šta bi bilo kad bi bilo. Imamo spreman rezervni plan. Ovo nije nikakva izvanredna situacija niti dug, nego razlika između prihoda i rashoda. Lani smo imali dosta izbora i otud ovakvo stanje – zapazio je Longin, koji nam nije otkrio imena najvećih stranačkih vjerovnika.

– To je pitanje za računovodstvo. Ja ne radim profesionalno u stranci i ne znam napamet odgovor, ali nemamo nekog velikog vjerovnika. Imamo niz dobavljača i malo-pomalo, to se nakupi – izjavio nam je.

To je bilo prije mene

Prema podacima objavljenima u tisku, HDZ je prošle godine uprihodio 32,75 milijuna kuna, a potrošio 42,81 milijun kuna. Uz to, jako su loše naplaćivali članarinu. Analizom strukture prihoda, novinari su izračunali da je svaki od 220 tisuća članova HDZ-a u prosjeku platio 14,58 kuna članarine, odnosno neponovljivu kunu i 21 lipu mjesečno.

– Gledajte, ne mogu govoriti što je bilo prije mene. Mi smo donijeli novu odluku o naplati članarine. U ovoj godini još je nismo naplatili i sad će nam početi stizati taj novac – siguran je Longin, koji je HDZ-ov rizničar od prošlog ljeta.

HDZ je, podsjetimo, lani postao prva nepravomoćno osuđena politička stranka. Presudom u aferi “Fimi-Media”, u kojoj je zbog preusmjeravanja državnog novca u privatni džep i stranačku blagajnu nepravomoćno osuđen i Ivo Sanader, bivši lider stranke i Vlade, određeno je da HDZ mora državi platiti malo manje od 30 milijuna kuna. Potvrdi li Vrhovni sud presudu, HDZ-u će trebati članska baza brojnija od članstva kineske partije i imućna poput osnivača Facebooka da bi se izvukao iz problema, zapaža Slobodna Dalmacija .

10 milijuna kuna - lanjski minus HDZ-a

32,75 milijuna kuna - lanjski prihodi

42,81 milijun kuna - lanjski troškovi

1,21 kunu - svaki član stranke plaćao je mjesečno za članarinu, govore procjene

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:35