STUDIJ U DUBROVNIKU

HBOR Žužulu dao milijun kuna kredita

Procedura je bila jako komplicirana, a dao sam i kuću pod hipoteku, kaže Miomir Žužul

ZAGREB - Bivšem HDZ-ovu ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu nedavno je opet, sada već drugi put, odobren kredit, malo veći od milijun kuna, za njegovo sveučilište u Dubrovniku - i to u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj!

Prvi kredit koji je Žužul podigao u komercijalnoj banci za pokretanje sveučilišta i uređenje prostorija u Dominikanskom samostanu u Dubrovniku iznosio je oko dva i pol milijuna kuna!

Žužul ga je potrošio, ali nije uredio prostorije sveučilišta. Zato je sada digao novi kredit.

- Potrošio sam dosad oko milijun eura, nešto svojeg novca, nešto od kredita - rekao je Žužul.

‘Novac trošen uludo’

Jutarnji list pisao je u lipnju 2009. o prvom Žužulovu kreditu, o kojem je tada javno prvi govorio njegov bivši poslovni partner, doktor pravnih znanosti i zagrebački odvjetnik Neven Cirkveni. On je tada ispričao da je iz posla izašao zbog, “prema njegovu mišljenju, Žužulova neracionalnog korištenja financijskih sredstava ”.

- Kako smo potrošili prvi kredit, privatna je stvar sveučilišta. Ovaj, drugi kredit dugo smo čekali jer je procedura za dobivanje kredita kod HBOR-A jako zahtjevna. Još sam pod hipoteku stavio osobnu imovinu, obiteljsku kuću u Imotskom - tvrdi Žužul.

U HBOR-u od glasnogovornice Koraljke Perutke Fabijanić doznajemo da banka odobrava kredite na temelju ocjene kvalitete pojedinog projekta, njegove isplativosti, pokrića kredita i ispunjenja ostalih kriterija, ovisno o tome o kojem se kreditnom programu radi.

- HBOR ne odobrava kredite po preporukama niti po imenu i prezimenu podnositelja zahtjeva, nego isključivo po kvaliteti samog projekta - izjavila je glasnogovornica Perutka Fabijanić.

Profesori s Harvarda

Žužul tvrdi da uređenje prostorija u Dubrovniku nije jeftino jer je samostan pod zaštitom kao spomenik kulture.

- Sveučilište je počelo ove godine s radom. Imamo jednu grupu, ali očekujemo i dolazak nekih studenata iz Azije - kaže Žužul, koji najavljuje i dolazak uglednih profesora s Harvarda na Sveučilište u Dubrovniku.

Studij 37.000 kuna godišnje

Sveučilište u Dubrovniku posluje preko tvrtke Libertas Scientiae d.o.o., a u kojoj funkciju direktorice ima supruga Miomira Žužula, Tatjana, a temeljni kapital tvrtke iznosi 30.000 kuna. Godišnja članarina na sveučilištu iznosi 37.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:44